Tizenöt év fegyház lett az élettársát kínzó férfi büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 25. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt Cs. Gy. ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 15 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel a cselekmény súlyára, az elkövetés módjára, az I. fokon kiszabott büntetés inkább enyhe, mint súlyos. Azonban az ügyészség az I. fokú ítélet ellen nem nyújtott be fellebbezést, így az ítélőtábla súlyosabb büntetést nem hozhatott. A vádlott és védője által indítványozott enyhébb büntetés kiszabása viszont szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, személyi szabadság megsértésének bűntettében és 5 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. október 30-án Cs. Gy. vádlottat. Ezért őt a bíróság 15 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Egyben kimondta: a vádlott a kiszabott szabadságvesztésből legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője az emberölés kísérlete minősítés megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott és a sértett 2007 óta élettársi kapcsolatban nevelték Kecskeméten a sértett előző kapcsolatából született egy, valamint négy közös gyermeküket. Viszonyuk 2016 őszétől egyre jobban megromlott a vádlott féltékenykedése miatt, a férfi azt állította, hogy az asszony megcsalja őt az unokatestvérével. Rendszeresek lettek a felek közötti viták, a sértett el akart költözni otthonról, de a vádlott ebbe nem egyezett bele.

2016 október elején a vádlott féltékenységi rohamában arra kényszerítette a sértettet, hogy vallja be titkos kapcsolatát, mire az asszony félelmében azt mondta, amit a vádlott hallani akart, elismerte a viszonyt. Erre a vádlott indulatba jött, előbb bottal ütötte a lábát, megégette élettársa arcát, utána ollóval levágta a nő derékig érő haját, majd 3 milliméteresre lenyírta azt, mondván: így majd nem fog senkinek kelleni. Ezután tovább verte az asszonyt, aki félelmében, fájdalmai ellenére sem mert orvoshoz fordulni.

Kb. 2 héttel később újabb féltékenységi rohamában a vádlott előbb ököllel ütötte meg az asszonyt, majd egy késsel megszurkálta a lábát. Néhány nap múlva a vádlott ismét megverte, kínozta az asszonyt. Ezeket a bántalmazásokat a gyerekek még nem látták.

2016. november 10-én késő este a vádlott megint megverte az élettársát, majd másnap előbb már a gyerekei szeme láttára ütötte-verte az anyjukat, majd miközben a vádlott az élettársát kínozta a szobában, a gyerekeknek a konyhában tévét kellett nézniük. Az asszony könyörgött, legalább ne a gyerekek előtt verje. Ennek eleget is tett a vádlott, másnap minden gyereket elvitetett otthonról, miután rájuk parancsolt, hogy a házában történtekről nem beszélhetnek senkinek.

Amikor a vádlott és a sértett kettesben maradtak, a férfi ismét verni kezdte az asszonyt kézzel és vascsővel is, majd amikor az elájult, vízzel fellocsolta, és tovább kínozta. Ezután a nő kezeit összekötözte egy madzaggal, és odakötötte a kanapéhoz, hogy ne tudjon segítséget kérni, amíg ő elmegy dohányért. Később a vádlott felhívta lánytestvérét, akinek azt mondta, tragédia lesz, mert meg fogja ölni a sértettet. A testvér értesítette a rendőrséget, akik végül nem sokkal éjfél előtt be tudtak hatolni a házba, és a súlyosan sérült nőt kórházba szállíttatták.

A sértett, akinek a bántalmazások következtében több csontja is eltört, a kórházba érkezéskor a vérvesztés, a vérmérgeződés és a kialakult fertőzés miatt közvetlen életveszélyben volt. Ha nem részesül orvosi ellátásban, halála feltehetően 48-72 órán belül bekövetkezett volna.

Eljáró bíróság: