Orvosszakértőt rendeltek ki a kábítószer-csempészéssel vádolt szerb férfihez

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 30. kedd, 09:00
Összegzés: 

Elnapolta a tárgyalást a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt S. D. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben.

Az elnapolás indoka: a vádlott védője olyan, 2017-ben készült orvosi iratot mutatott be, amely arról tanúskodik, hogy a vádlott súlyos betegségben szenvedett, és a védő szóban előadta, hogy ez azóta is fennáll. Ezt figyelembe véve az ügyész, a vádlott és a védője egyhangúlag indítványt terjesztett elő arra, hogy a vádlottat orvosszakértő vizsgálja meg, és ez a vizsgálat terjedjen ki a vádlott beszámítási és börtöntűrő képességére is.

Az indítványnak a táblabíróság helyt adott, az ügyet elnapolta, és szeptember 10-e 11 órára tárgyalást tűzött.

 

Az ügy lényege:

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. szeptember 14-én S. D. szerb állampolgár vádlottat, és ezért őt 6 év 9 hónap fegyházra és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2017. december 22-e előtt, pontosan nem megállapítható időpontban autójával Koszovóba utazott. A kocsit az eljárás során ismeretlenül maradt személyeknek átadta, akik az ő tudtával és belegyezésével a gépjárművet átalakították, és abban kábítószer csempészésére alkalmas rejtekhelyet alakítottak ki. Ebben az ismeretlen személyek, szintén a vádlott tudtával, hasistéglákat és marihuánát tartalmazó csomagokat helyeztek el, és az autót ilyen állapotban adták vissza a vádlottnak. Egyben megbízták a vádlottat, hogy a kábítószert egy ezer euró ellenszolgáltatás fejében Pristinából Ausztriába, Linz városába vigye el.

A vádlott 2017. december 22-én hajnalban Szerbiából érkezve jelentkezett belépésre Magyarország területére a röszkei határátkelőn autójával és az ahhoz kapcsolt trailerrel. A vámellenőrzést végző pénzügyőrök a járművet gyanúsnak találták, ezért elrendelték annak tételes átvizsgálását.

Az ellenőrzés során a kocsiban kialakított rejtekhelyekről 33 csomag bruttó 117,1 kiló, nettó 108,7 kiló súlyú barna, gyantaszerű anyag, valamint 9 csomag, bruttó 9,45 kiló, nettó 8,5 kiló zöld növényi ágvégződés került elő. A vádlott által becsempészett gyantaszerű anyag hasis volt, míg a zöld színű növényi anyagok kannabisznak minősülnek.

Mind a két anyag delta-9-THC-t tartalmazott, így kábítószernek minősülnek. A vádlott által becsempészett kábítószer hatóanyagtartalma minimálisan 10.756 gramm delta-9-THC volt, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 9,3-szorosa.

A vádlott az eljárás során a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett.

Eljáró bíróság: