Emberölés bűntette Petőfiszálláson (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. május 9. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Aljas célból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, felfegyverkezve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás és felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. november 22-én V. Z. I. vádlottat. Ezért őt a törvényszék életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, kimondva: a vádlott legkorábban 25 év szabadságvesztés kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője eltérő tényállás megállapítása, téves minősítés miatt, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

1./ A vádlott petőfiszállási lakosként gyerekkora óta ismert egy szintén Petőfiszálláson, egy tanyán egyedül élő asszonyt, az első támadás sértettjét. A vádlott korábban végzett alkalmi segédmunkát az asszony kérésére, amiért a fizetségét megkapta, így közöttük anyagi elszámolási vita nem volt.

A sértett számos betegségben szenvedett, de önmagát képes volt ellátni. 2010. augusztus 17-én vette fel az arra a hónapra esedékes nyugdíját, ami 65.350 forint volt.

2010. augusztus 19-én a vádlott a sértett tanyája közelében dolgozott, majd Petőfiszálláson több kocsmában összesen 4-5 üveg sört fogyasztott el. Italozás közben elhatározta, hogy felkeresi az idős nőt azért, hogy tőle pénzt szerezzen. Elkerékpározott az asszony tanyájához, majd a házba belépve a konyhában pénzt követelt, de a sértett nem adott neki. Ezért a férfi meglökte, amitől az asszony nekiesett az ágynak. Miközben felállt felháborodásában azt kiabálta, hogy értesíteni fogja a rendőrséget. Ekkor a vádlott egy partvissal kezdte ütni áldozatát, majd a konyhaasztalról felkapott egy ollót, és azzal szurkálta meg az asszonyt. Később késsel is többször megszúrta az asszonyt, tovább ütlegelte, fejen rúgta, és a nyakára is rátaposott. A sértett elveszítette eszméletét, de a vádlott addig ütötte tovább, amíg az asszony meghalt.

Amikor a férfi látta, hogy áldozata nem mozdul, a konyhával szomszédos szobában pénz után kutatott, megtalálta az asszony 60 ezer forintját. Ezt eltette, majd kerékpárral hazament.

2./ 2017. szeptember 18-án a tartozásai miatt pénzszűkében lévő V. Z. I. ismét egy általa régóta ismert, Petőfiszállás külterületén egyedül élő idős asszonytól akart pénzt szerezni. Magához vette a bicskáját, és dél körül elindult a tanyára, hogy ott késsel fenyegetőzve rabolja ki áldozatát. A vádlott az udvari vécében bújt meg, várva, hogy a sértett odajöjjön. Az asszony észre is vette, hogy valaki van ott, és felszólította, hogy jöjjön ki.

Mivel a vádlott nem lépett elő, rányitotta az ajtót, azt kérdezve, mit keres itt? A vádlott közölte, hogy pénzt akar, mire a sértett ijedtében csak annyit mondott, nincs pénze, majd hátat fordított, és elindult a lakóépület felé. Ekkor a vádlott a sértett nyakát mindkét kezével átkulcsolta, bal kezében az akkor már kinyitott bicskát tartva, az asszonyt a nyakánál fogva bevitte az házba. Ott ismét pénzt követelt a sértettől, aki attól félt, hogy támadója megöli, ezért megmondta, hol a pénztárcája. Abból a férfi a benne lévő 7 ezer forintot kivette, és még további 50 ezer forintot követelt.

A sértett ismét elmondta, hogy nincs több pénze, de azzal állt elő, hogy kér a szomszédtól kölcsön, és azt a vádlottnak átadja. A férfi ebbe bele is egyezett, a sértettet elkísérte, közben megfenyegette az asszonyt, hogy ha bárkinek szól a történtekről, belemártja a kést. A teljesen megrémült sértett a szomszédtól kért is pénzt, akinek elmondta, miért kéri, de azt is, hogy semmiképpen ne értesítse a rendőrséget. A szomszéd ennek ellenére ezt megtette, és a sértettre váró, közelben elrejtőző vádlottat a rendőrök elfogták.

A sértett e támadás során 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A második támadást követő eljárás során derült fény arra, hogy az 2010-es emberölést is a vádlott követte el.

Eljáró bíróság: