Életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és más bűncselekmények Békéscsabán (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. május 8. szerda, 09:00
Összegzés: 

Kétrendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, kábítószer birtoklásának vétségében és kábítószer-kereskedelem vétségében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2018. május 31-én Sz. L. vádlottat. Ezért őt a törvényszék 7 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

1./ 2014. január 1-jén a nő vádlott barátjával egy békéscsabai sörözőben szilveszterezett, ahol szintén ott szórakozott egy számára ismeretlen nő, a sértett is.

Hajnali 3 óra körül a sértett a söröző mosdókhoz vezető szűk folyosóján állt és cigarettára gyújtott, amikor a tőle kb. egy méternyire álló vádlott előzetes szóváltás nélkül a kezében lévő sörösüveggel a sértettre ütött. A sértett fejének tetejét eltaláló üveg szétrobbant, a vádlott pedig a kezében maradt éles üvegcsonkkal megvágta a sértett arcának bal felét. A nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy sérülései több hónap után is csak maradandó fogyatékossággal gyógyultak. Figyelemmel a sörösüveg jellegzetességeire, az archoz közeli nyaki főverőerek közelségére a szétrobbanó üvegszilánkok életveszélyes sérülést is okozhattak volna. (A vádlott anyja a sértettnek 2,2 millió forintot fizetett jóvátételként.)

A sértett édesanyja látva a történteket elégtételt akart venni a vádlotton a lányát ért bántalmazás miatt, ezért rátámadt a vádlottra, és verekedni kezdtek. Időközben odaért az anya élettársa is, aki a vádlott barátjára támadt. Valamennyien a földre kerültek, ott dulakodtak Eközben a vádlott az anya jobb combját megrúgta, olyan sérülést okozva, ami négy hónap alatt gyógyult.

2./ A vádlott és a sértett 2015-ben a vádlott anyjának lakásában éltek Békéscsabán. Szerelmi kapcsolatukat rendszeres italozás, veszekedés, olykor verekedés is jellemezte.

2015. augusztus 28-án és az azt megelőző napon a pár különböző szórakozóhelyeken alkoholt és kábítószert fogyasztott, majd hazaérkezésük után összevesztek. Szóváltásuk közben a vádlott ököllel a férfi arcába ütött, aki ezért az ágyra lökte. A kiabálás a konyhában folytatódott, ahol a vádlott egy bicskával arcon szúrta a sértettet, akinek sérülései 8 napon belül gyógyultak. Tekintettel a sérülés helyére, a támadáshoz használt eszközre akár életveszélyes állapot is kialakulhatott volna – mondta ki ítéletében az I. fokú bíróság.

3./ A vádlott 2015 augusztusában csekély mennyiségű kábítószert szerzett be, illetve fogyasztott, illetve abban az évben több alkalommal adott át, illetve értékesített másoknak csekély mennyiségű kábítószert.

Eljáró bíróság: