Két év felfüggesztett börtön lett a bozótvágóval támadó férfi büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. május 7. kedd, 09:00
Összegzés: 

Az I. fokú ítéletet eltúlzottan enyhének találta, ezért megváltoztatta a Szolnoki Törvényszék döntését a Szegedi Ítélőtábla az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt K. A. L. ellen indított büntető ügyben. Így a vádlott jogerős büntetése 1 év helyett 2 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtön lett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki törvényszék 2018. október 3-án K. A. L. vádlottat, és ezért őt egy év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte.

A döntés ellen az ügyész a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott tiszapüspöki házába 2017. január 1-től befogadta nevelt lányát, valamint annak élettársát, az ügy sértettjét. A vádlott italozó életmódja miatt a családtagok között többször alakult ki veszekedés. A nézeteltérést fokozta, hogy a vádlott szerint nevelt lánya és annak élettársa az ő engedélye nélkül értékesítették ingóságait.

2017. április 14-én a nevelőapa ismét sokat ivott, kora délutánra leittasodott. Az indulatos állapotba került vádlott ekkor összeveszett nevelt lánya élettársával, megragadta annak nyakát, szorítani kezdte, miközben azt kiabálta, hogy megfojtja a férfit. A sértettnek sikerült kirántania magát a szorításból, bemenekült a szobájukba, és kulcsra zárta az ajtót. A vádlott ekkor előbb egy nagyméretű kalapáccsal ütve próbálta kinyitni az ajtót, majd egy bozótvágó késsel akart behatolni úgy, hogy a vádlott által már betört üvegű szobaajtón át háromszor is a sértett felé szúrt, miközben a férfit folyamatosan megöléssel fenyegette.

A megtámadottnak időközben sikerült telefonon értesíteni az élettársát, arra kérve, hogy térjen haza, és fékezze meg a vádlottat. Az asszony haza is ért, és az ő felszólítására a vádlott abbahagyta a támadást, letette a bozótvágót.

A sértett a támadás során a bozótvágótól származó felületes, karcolásos, 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, de tekintettel az elkövetés eszközére, a megtámadott testtájékra, az életveszéllyel járó sérülés reális veszélye is fennállt – mondta ki a bíróság.

Eljáró bíróság: