Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. május 23. csütörtök, 08:30
Összegzés: 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. október 1-jén A. S. brit állampolgárt, és ezért őt 8 év börtönre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2001 óta él és dolgozik Angliában, azt megelőzően Irak kurdok lakta részén lakott a családjával. Angliába költözését követően a vádlott néhány évente szülőhazájába utazott meglátogatni a családtagjait.

A vádlott és egyik barátja 2017. március 5-én indult Angliából autóval egy ilyen látogatásra. Amikor hazaért, találkozott egy általa már korábban ismert, az eljárás során viszont ismeretlenül maradt személlyel, aki elmondta a vádlottnak, hogy ha a visszautazása során elvisz magával 7 csomagot, akkor annak angliai értékesítése során jelentős haszonhoz juthat. A férfi azt állította a vádlottnak, hogy a csomagok fájdalomcsillapító hatású gyógykészítményt tartalmaznak, amelynek használata Irakban megengedett. Azt javasolta a vádlottnak, hogy a csomagokat a vádlott kocsijának pótkerekébe elrejtve kellene szállítani. Azt is mondta, hogy a csomagok átadásáért cserébe utólagosan, azok értékesítése után 500 font megfizetésére tart igényt.

A vádlott többször átadta autóját a férfinak, aki azzal a megjegyzéssel adta azt végül vissza, hogy a 7 csomagot a kocsiban biztonságosan elrejtetették. A vádlott és barátja (akinek nem volt tudomása az autóban elrejtett csomagokról) 2017. április 11-én indultak vissza Irakból, és április 13-án kora este jelentkeztek belépésre Szerbiából Magyarországra a röszkei határátkelőnél. Itt bejelentették, hogy elvámolni való árút nem hoztak magukkal, ám a pénzügyőr tételes vámvizsgálatra irányította a kocsit.

Ekkor megtalálták az elrejtett 7 csomagot, amelyekből összesen 6.795,57 gramm nettó tömegű gyantaszerű anyag került elő, ami legkevesebb 451 gramm morfint, valamint legkevesebb 221 gramm kodeint tartalmazott. A kábítószernek minősülő anyag együttes mennyisége meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak legkevesebb 360%-a.

Eljáró bíróság: