Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény Békés megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. május 28. kedd, 09:00
Összegzés: 

Tárgyalási napok: május 28. kedd – 29. szerda – 30. csütörtök – június 4. kedd

9 óra – II. emeleti díszterem

Dr. Joó Attila büntető tanácsa

Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény Békés megyében

Költségvetési csalás bűntettében és magánokirat hamisítás bűntettében találta bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2018 márciusában azt a 26 vádlottat, akinek II. fokú büntető ügyét május 28-a és június 4-e között négy tárgyalási napon tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla.

Az I. fokú ítélet szerint a T. G. és társai ellen indított büntetőügyben az I. rendű vádlott békéscsabai cége a felvásárlási jegy nélkül vett gabonát adóbevallásában fiktív felvásárlási jegyekkel fedte le. Ezek felhasználásával a társaság jogosulatlanul igényelte vissza a kompenzációs felárat, ezzel 250 millió forintot meghaladó összegben okozva kárt a költségvetésnek. A felvásárlások 2012 IV., valamint 2013. I.-II.-III. negyedévében történtek. Az I. rendű vádlott a cselekményt tettesként, míg a többi vádlott bűnsegédként követte el. A Gyulai Törvényszék valamennyi vádlottat elmarasztalta a magánokirat-hamisítás bűntettében is.

Az ügyben I. fokon a legsúlyosabb büntetést – 8 év fegyházat – az I. rendű vádlott kapta. A többi vádlott esetében letöltendő, illetve végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, valamint pénzbüntetést szabott ki a Gyulai Törvényszék, és van olyan vádlott is, akit megrovásban részesítettek.

Az I. fokú bíróság az I.-II.-III. rendű vádlottak esetében a bűncselekményt bűnszervezetben elkövetettnek minősítette, ezért ezek a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Határozathirdetés június 4-én, kedden várható.

Eljáró bíróság: