Enyhébb lett a Békés megyei gabonaügy vádlottjainak büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. június 4. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt T. G. és társai ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Gyulai Törvényszék ítéletét.

Mivel az ítélőtábla nem látta megállapíthatónak, hogy a vádlottak összehangoltan hajtották végre a bűncselekményeket, nem bűnszervezetben, hanem bűnszövetségben elkövetettnek minősítette a cselekményüket.

Ehhez igazodva csökkent a vádlottak büntetése is. Az I. rendű vádlott T. G. jogerős büntetését 8 évről 3 év szabadságvesztésre enyhítette a tábla. Rajta kívül még két vádlott (XVII. rendű V. T., és XXII. rendű N. S.) kapott letöltendő börtönbüntetést, míg a többi vádlott esetében végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, valamint közérdekű munka büntetést szabott ki a másodfokú bíróság, és van olyan vádlott, akit megrovásban részesítettek.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Költségvetési csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében találta bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2018. március 27-én azt a 26 vádlottat, akiknek ügyében – a fellebbezések után –  június 4-én hozott jogerős ítéletet a Szegedi Ítélőtábla.

Az ítélet szerint a T. G. és társai ellen indított büntetőügyben az I. rendű vádlott békéscsabai cége a felvásárlási jegy nélkül vett gabonát adóbevallásában fiktív felvásárlási jegyekkel fedte le. Ezek felhasználásával a társaság jogosulatlanul igényelte vissza a kompenzációs felárat, ezzel 250 millió forintot meghaladó összegben okozva kárt a költségvetésnek. A felvásárlások 2012 IV., valamint 2013. I.-II.-III. negyedévében történtek. Az I. rendű vádlott a cselekményt tettesként, míg a többi vádlott bűnsegédként követte el. A Gyulai Törvényszék valamennyi vádlottat elmarasztalta hamis magánokirat felhasználásának vétségében is.

Az ügyben I. fokon a legsúlyosabb büntetést az I. rendű vádlott kapta, akit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettében, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében és 2 rendbeli, bűnszervezetben elkövetett számvitel rendjének megsértése bűntettében mondtak ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság 8 év fegyházra, 8 év közügyektől eltiltásra, 1,5 millió forint pénzbüntetésre és a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól 5 évi eltiltásra ítélte.

A többi vádlott esetében letöltendő, illetve végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, valamint pénzbüntetést szabott ki a Gyulai Törvényszék, és van olyan vádlott is, akit megrovásban részesítettek.

Az I. fokú bíróság az I.-II.-III. rendű vádlottak esetében a bűncselekményt bűnszervezetben elkövetettnek minősítette.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: