Életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények Füzesgyarmaton (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. július 3. szerda, 09:00
Összegzés: 

Életveszélyt okozó, folytatólagosan elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett testi sértés bűntettében és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék B. S. vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott édesanyja 2007-ben a fiai, a vádlott és testvére italozó életmódja és agresszivitása miatti félelmében elköltözött a füzesgyarmati házukból, ahol ezt követően kettesben lakott együtt a vádlott és testvére.

Az idült alkoholizmusa miatti személyiség torzulása, valamint paranoid személyiségzavara miatt a vádlott 2014-ben, míg testvére szintén idült alkoholizmus miatt kialakult szellemi hanyatlás és személyiségtorzulás miatt 2013-ban cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá került. Betegségeik és rendszeres italozásaik miatt a testvérek között mindennaposak voltak a veszekedések, emiatt többször is rendőri intézkedésre került sor.

Az elsőfokú ítélet szerint a anya 2017 tavaszán visszaköltözött a házba, ahol ezt követően fiaival rendszeresen veszekedett, akik pénzt kértek tőle, és ha nem kaptak, egymást és anyjukat is durván szidalmazták.

2017. június 29-én a vádlott folyamatosan belekötött az anyjába, ordítozott az asszonnyal, széklábban, nadrágszíjjal megütötte és meg is rugdosta őt. A 70 éves, számos betegséggel küzdő nő nem tudott kitérni a mintegy fél órán át tartó verés elől, de később sikerült rendőri segítséget kérnie. Az anya sérülései 8 napon belül gyógyultak. Az ügyben büntető eljárás is indult, amely során az asszony megbocsátott a vádlottnak.

2017. július 26-án a vádlott egy ismerősére támadt rá az utcán. A vádlott a súlyos beteg és mozgáskorlátozottsága miatt védekezésre képtelen férfit hanyatt lökte, aki fejét és könyökét a járda kövezetébe ütötte, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket elszenvedve. A sértett megbocsátott a vádlottnak a bírósági eljárás során.

2017. augusztus 30-án hajnalban a vádlott az általa naplopónak tartott testvérét minden előzmény nélkül egy rádió zsinórjával ütötte perceken át úgy, hogy a férfi 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

2017. szeptember 5-án délelőtt ismét veszekedtek a testvérek, mert a vádlott a konyhába belépve azt látta, hogy testvére megette az ebédjét. Ezen összevitáztak, a sértett földhöz vágta a vádlott kedvenc üveg korsóját, mire a vádlott feldühödött, felkapott egy kést, és a vele szemben álló sértettet hasba szúrta.

A sértett súlyos, 42 nap alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett el, de csak a véletlenen múlott, hogy a megtámadott férfi nem került közvetlen életveszélyes állapotba.

Eljáró bíróság: