Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 11. szerda, 09:00
Összegzés: 

Kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Járásbíróság 2017. decemberében H. S. szerb állampolgárságú vádlottat, és ezért őt 6 év fegyházra és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.  Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása érdekében, míg a vádlott és védője az ítélet megalapozatlansága miatti felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.

A Szegedi Törvényszék 2018. december 10-én az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, és a vádlottat a kábítószer birtoklás bűntette alól felmentette, mert úgy ítélte meg, hogy a vádlott bűnössége nem bizonyított, és a kétséget kizáróan nem bizonyított tény a vádlott terhére nem értékelhető.

Mivel a bűnösség kérdésében az első és a másodfokú bíróság eltérő álláspontra jutott, megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége. Ezzel élve az ügyészség jelentett be fellebbezést a vádlott bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekében. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az elsőfokú bíróság ítélete szerint a vádlott 2017. február 9-én 1 óra 20 perckor jelentkezett belépésre Szerbiából Magyarország területére a röszkei határátkelőhelyen egy mikróbusz vezetőjeként. Ebben a járműben egy cseresofőr foglalt még helyet, aki a vádlott szomszédja. Úticéljuk Svájc volt, ahova szállítmányozási megbízásainak eleget téve a vádlott korábban is rendszeresen járt.

A gépjármű ellenőrzése során a raktér hátsó részében rögzített, illetve a gépkocsi alatt a karosszéria gyári tartórekeszében elhelyezett pótkerékből összesen 33 csomag, nettó 8.238,78 gramm össztömegű delta-THC-t tartalmazó zöld növényi ágvégződés, kannabisz kábítószer került elő, melynek totál THC tartalma 1260+/- 110 gramm volt. Ez meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak 10,5-szerese.

A gépkocsiba helyet foglaló utas az elrejtett kábítószerről nem tudott.

A vádlott az eljárás során végig tagadta a bűncselekmény elkövetéséét, védekezése szerint nem volt tudomása arról, hogy az által használt mikróbusz pótkerekeibe kábítószer került.

Eljáró bíróság: