Fegyházzal büntették a kábítószerrel kereskedő élettársakat

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 12. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt F. R. és társa ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokon meghozott ítéletét. Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 10 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás, a II. rendű vádlotté 7 év fegyház és 7 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokú bíróság a cselekmény tárgyi súlyát tekintve mértéktartó büntetést szabott ki, ennek ellenére az ítélőtábla úgy látta, hogy az ítélet lényeges súlyosítása nem indokolt, a lényeges enyhítés pedig szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Társtettesként elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében és társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. október 30-án F. R. elsőrendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, F. B. ugyanezen bűncselekményekért 7 év fegyház és 7 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés jelentős enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az elsőfokú ítélet szerint az I. rendű vádlott már 2012 végén és 2013-ban is új pszichoaktív anyaggal kereskedett az interneten. 2014 áprilisától 2015 december végéig a vádlottak élettársi kapcsolatban éltek először Szegeden, majd Makón, és ez idő alatt rendszeres haszonszerzésre törekedve már közösen kereskedtek új pszichotróp anyaggal és kábítószerrel. Az I. rendű vádlott az interneten ebből a célból álnéven létrehozott oldalon, kizárólag kifejezetten meghívott és/vagy visszaigazolt látogatók részére látható Facebook csoporton keresztül kínálta az anyagot és fogadta a megrendeléseket.

A pontosan meg nem határozott forrásból megszerzett anyag hígítását, porciózását az I. rendű vádlott végezte, a II. rendű vádlott pedig – az I. rendű vádlott által feladott csomagok mellett – a megrendelők részére postai utánvétes csomagokban adta fel a megrendelt anyagokat a postán, illetve a megrendelőket telefonos megkeresése alapján mind a két vádlott tájékoztatta. Az utánvétes csomagok ellenértéke túlnyomórészt átutalással került az I. rendű vádlott bankszámlájára.   

A két vádlott legalább 28 személynek, összesen 180 alkalommal értékesítettek pontosan nem meghatározható mennyiségű és összetételű anyagot több mint 2,7 millió forint értékben.

A vádlottak a kereskedés során rendeltek Kínából és Spanyolországból is bódultságot és kábultság érzetet előidéző vegyületeket tartalmazó vegyületeket, de ezeket a NAV vámellenőrzés során már a repülőtéren lefoglalta.

Eljáró bíróság: