Öt év börtön lett a nevelt gyermekét leforrázó apa büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 17. kedd, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt elsőfokon 6 év börtönre ítélt K. Z. ügyében a Kecskeméti Törvényszék ítéletét. A vádlott büntetését az ítélőtábla 5 év börtönre enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott büntetésének enyhítését – egyebek mellett – az indokolta, hogy a férfi enyhe fokban gyengeelméjű, a bűncselekmény elkövetését megbánta, a cselekménye következményeit igyekezett elhárítani, a gyermeket megpróbálta ellátni, és segített abban, hogy mentőt hívjanak a sérülthöz.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.   

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. szeptember 28-án K. Z. vádlottat, és ezért őt 6 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosabb büntetés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlott és védője eltérő tányállás megállapítása, a bűncselekmény gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségeként való minősítése és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

xxx

A vádlott 2016 decemberétől élettársi kapcsolatban élt K. R.-el Kiskunmajsán a vádlott házában. Ide élettársa az öt kiskorú gyermekével költözött, köztük a 2014-ben született kislány sértettel.

Az elsőfokú ítélet szerint 2017. január 21-én a késő esti órákban – miután a gyerekek már lefeküdtek – a vádlott féltékenysége miatt veszekedni kezdett élettársával, akit előbb tenyérrel, majd ököllel is megütött. Az asszony, félve a további bántalmazástól, 22-én éjjel 2 óra körül kiszaladt a házból, és a szomszédban lakó unokatestvérétől kért menedéket. Ezt követően, reggel 6 óra előtt az egyik kisgyerek szólt a vádlottnak, hogy a sértett bekakilt. A veszekedés miatt ekkor még ideges férfi a felügyelete és nevelése alatt álló kétéves és öt hónapos sértettet levetkőztette, a tusolóhelységbe vitte, meztelenül a zuhanytálcára ültette. Majd minimum 50-60 fokos vizet irányított a kislányra, és legalább egy percig a sértett erős sírása ellenére a forró vízsugárral locsolta.

A hőhatás következtében a kislány testének kb. 50%-án égési sérüléseket szenvedett. A vádlott ezt látva a sértett egész testét bekente kenőccsel, hogy fájdalmát csillapítsa. majd a rokonság segítségével 6 óra 51 perckor értesítette a mentősöket, akik a kislányt kórházba szállították.

A gyermek közvetlen életveszélyben volt, mert olyan sokkos állapotba került, hogy életét csak intenzív orvosi kezeléssel lehetett megmenteni. A kórházba kerülése után a keringése le is állt, ezért újra kellett éleszteni. A sértettnél az elszenvedett súlyos, életveszélyes sérülésekkel összefüggésben maradandó fogyatékosságként vesekárosodás, továbbá a testfelület 50%-át érintő pigmenthiány és kiterjedt bőrhegesedés alakult ki. Hogy a kislány szenvedett-e agyi károsodást, csak egy 6 éves korában elvégzendő személyes neurológiai, pszichológiai vizsgálattal lehet eldönteni.

Eljáró bíróság: