Nyolc-nyolc év börtön lett a szegedi kábítószer-kereskedők büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 19. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt J. A. és társa ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokon meghozott ítéletét. A két vádlott büntetésének mértékét 9-9 év fegyházról 8-8 év börtönre enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottakra elsőfokon kiszabott büntetés mértéktartónak mondható. Az ítélőtábla, tekintettel a további enyhítő körülményekre (mindkettőjüknél a hosszú ideje tartó fogvatatás, I. rendű vádlott esetében a büntetlen előélet, II. rendű vádlottnál a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomás) mégis lehetőséget látott a büntetés mérséklésére. Az említett okokra tekintettel vélte úgy az ítélőtábla, hogy a büntetési célok akkor is megvalósulnak, ha a vádlottak a büntetésüket fegyház helyett az enyhébb büntetési fokozatú börtönben töltik ki.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A tárgyalás előzményei:

Társtetteségben, különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében és társtettességben elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. október 16-án J. A. elsőrendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 9 év fegyházra és 9 év közügyektől letiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, K. T. F. ugyanezen bűncselekményekért, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségéért szintén 9 év fegyház, 9 év közügyektől eltiltás, valamint 2 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetést kapott.

A III. rendű vádlottat a törvényszék kábítószer birtoklásáért 160 óra közérdekű munkára ítélte. Esetében az ítélet jogerőre emelkedett, így a Szegedi Ítélőtábla az I. és a II. rendű vádlott cselekményét bírálja el.

A nem jogerős döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az elsőfokú ítélet szerint az I. és a II. rendű vádlottak 2015. március 20-án este speedet fogyasztottak Szegeden, majd kocsiba szálltak. Az autót nem sokkal éjfél előtt a rendőrség közúti ellenőrzés során megállította, amikor vér- és vizeletmintát vettek a vádlottaktól. Ez kimutatta, hogy a vádlottak kábítószert fogyasztottak, így a II. rendű vádlott a vezetési képességére hátrányosan ható szerek befolyása alatt állt.

Az intézkedés során a rendőrök az autót átvizsgálták, amelynek során kábítószert és új pszichoaktív anyagokat találtak. A kocsiban felfedezett és a vádlottak által közösen birtokolt kábítószerek együttes hatóanyaga a csekély mennyiség felső határát meghaladta, annak 2,56-szorosa volt.

Az I. rendű vádlott 2015. július 20-a előtt megbízta a II. rendű vádlottat, hogy alkalmanként 3-5000 forintért cserébe utazzon fel Budapestre. Ott egy, az eljárás során ismeretlenül maradt, „Sanyi” keresztnevű személytől vásároljon kábítószert, majd azt szállítsa Szegedre, és adja át az I. rendű vádlottnak. Ezt a kábítószert később az I. és a II. rendű vádlottak ismeretlen körülmények között, ismeretlen személyek részére továbbértékesítették.  2015. július 20-án a II. rendű vádlott az I. rendűtől kapott 410 ezer forintból az ismeretlentől nettó 250,58 gramm pentedront vásárolt egy budapesti autóparkolóban. Ennek tiszta hatóanyagtartalma meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 187%-a volt. A II. rendű vádlott a kábítószert az I. rendű vádlottnak akarta Szegeden átadni, de erre már nem került sor, mert a nyomozók egy szegedi benzinkútnál a II. rendű vádlottat elfogták.

Az I. és a II. rendű vádlott eladásaik során a III. rendű vádlottnak is többször értékesítettek kábítószert. A két vádlott által egy általuk megbízott, ismertlen közvetítő útján így értékesített, illetve értékesítésre megszerzett minimálisan 255,41 gramm pentedron nettó pentedron-bázistartalma 190,9 gramm volt, ami a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladta, annak mintegy 191%-a.

Eljáró bíróság: