Három év 8 hónap börtön lett a féltestvérére támadó férfi büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 24. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt R. T. ellen indított büntetőügyben az elsőfokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 3 év 8 hónap börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokon kiszabott büntetés szükséges és egyben elégséges a büntetési célok megvalósulásához, azért annak sem lényeges súlyosítása, sem lényeges enyhítése nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. október 1-én R. T. vádlottat. Ezért őt a bíróság 3 év 8 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan az ítélet hatályon kívül helyezése, harmadlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott R. T. és a sértett R. L. féltestvérek, köztük a vádbeli cselekményig komolyabb nézeteltérés nem volt, csak ritkán találkoztak.

2015 október 5-én a sértett családjával és egy ismerősével meglátogatta a vádlottat kecskeméti lakásában, ahol a vádlott családja is otthon volt. A két férfi italozni kezdett, közben – egyebek mellett – régi fényképeket néztek. A fotók nézegetése közben gyerekkori sérelmek miatt a vádlott és a sértett elkezdett vitatkozni, majd ez az este folyamán később is megtörtént, amikor már mind a ketten ittasak voltak. Ekkor lökdösődtek is, majd amikor a sértett kiment az udvarra, a vádlott utána indult, és legalább háromszor megütötte a féltestvére arcát és a fejét ököllel, illetve az udvaron lévő, gázpalackhoz használatos, kb. 1 méter hosszú gázcsővel ellátott, fémből készült gázreduktorral. A sértett homloktájékát ért ütés olyan erejű volt, hogy a koponyája betört.

Ezután a támadót a rokonok lefogták, a sértett és családja pedig eltávozott a helyszínről. Lakásukra érve látták, hogy a R. L. sérülései olyan súlyosak, hogy mentőt kell hívni. Ez meg is történt, és a kórházban megállapították, hogy a sértett közvetlen életveszélyes állapotba került. Sérülései végül 6 hét alatt gyógyultak meg.

Eljáró bíróság: