Kábítószer-kereskedelem bűntette Békés megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 25. szerda, 09:00
Összegzés: 

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében találta bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2018. október 5-én Sz. A. I. rendű vádlottat, ezért, mint különös visszaesőt, ezért 11 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta, hogy az I. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, és a vádlottal szemben 215.830 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.  

Az ügy II. rendű vádlottja, T. Cs. N. bűnsegédként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettéért, mint többszörös visszaeső 2 év 6 hónap fegyházbüntetést és 4 év közügyektől eltiltást kapott. Feltételes szabadságra a II. rendű vádlott sem bocsátható.

A III. rendű vádlott A. T.-t kábítószer birtoklásának vétségéért 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

(A IV.-V.-VI. rendű vádlottak büntetése elsőfokon jogerőre emelkedett.)

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőik eltérő minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek. Emellett az I. rendű vádlott védője kérte az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítását is, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. rendű vádlottat korábban már elítélték kábítószer-kereskedelem miatt. A büntetéséből 2013 januárjában feltételesen szabadult, és 2014 novemberétől egészen 2015. november 27-én történt letartóztatásig ismét kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott.

Egyebek mellett 2015 augusztusa és 2015 október vége között legalább három alkalommal Budapestre utazott azért, hogy kábítószert vegyen egy „Csabi” nevű ismeretlen személytől majd egy „Csoki” nevű, szintén ismeretlen személytől vásárolt Budapesten 2015 október végétől november 26-ig speed port. Az I. rendű vádlott ez idő alatt legkevesebb 32,098 gramm amfetamin bázist tartalmazó anyagot vett meg.

A megvásárolt anyagból eltett saját fogyasztásra, míg Békés megyében juttatott barátainak, ismerőseinek, vádlott társainak a porból. Volt, amikor ingyen odaadta, máskor rendszeres haszonszerzésre törekedve pénzért értékesítette a kábítószert. A II. rendű vádlott az eladáshoz nyújtott segítséget az I. rendű vádlottnak, míg a III. rendű vádlott vásárlóként kereste meg az I. rendű vádlottat.

Az I. rendű vádlott által forgalomba hozott, valamint kereskedelmi céllal megszerzett kábítószer meghaladta a jelentős mennyiség felső határát, annak 3,6-szerese. és az eladások eredményeként összesen 215.830 forint vagyonra tett szert.  

Eljáró bíróság: