Halált okozó testi sértés bűntette Ásotthalmon (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 26. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék a 2019. február 11-én Gy. L. vádlottat, és ezért őt 6 év 6 hónap börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott több mint tíz éve ismerkedett meg munkatársával T. I. sértettel, barátok lettek, egymással szoros kapcsolatot tartottak fenn. A vádlott élettársával és közös gyermekeikkel 2003-tól az asszony édesanyjánál lakott Ásotthalmon egy tanyában. Azonban a férfinak az italozó, agresszív és a hozzátartozóit bántalmazó életmódja miatt 2017 februárjában el kellett mennie ebből az ingatlanból.

A vádlottat ekkor a sértett fogadta be a tanyájába, azzal a feltétellel, hogy ha van pénze, akkor a külön szobában lakó befogadott albérleti díjat fizet, ha nincs, a lakhatás fejében a tanyát tartja rendben.

A vádlott és a sértett minden nap munka után nagy mennyiségű szeszes italt fogyasztott, ilyenkor lerészegedtek, közöttük rendszeres volt a vita és a veszekedés. A viták legyakoribb oka az volt, hogy az agresszív, kötekedő vádlott nem járult hozzá a közös költségekhez.

2018. május 31-én a vádlott feldarabolt tujafákhoz jutott, amit traktorral a sértett tanyájába szállítottak. Ezen az estén azon veszett össze a vádlott és a sértett, mert a házigazdát bántotta, hogy a vádlott az ő engedélye nélkül vitetett fát a tanyájára. Később megbékéltek, együtt italoztak, majd a vádlott lefeküdt, de nem tudott elaludni. Ezért úgy döntött, hogy tovább iszik, és ehhez felkelti a sértettet is. Átment a másik szobába, a szállásadóját kezénél, lábánál rángatva ébresztette fel, de az megpróbált visszafeküdni, hogy tovább aludjon. Ezen a vádlott felidegesítette magát, a sértett ágya melletti polcról levett egy pezsgősüveget, és azzal többször az ágyon ülő férfi fejére sújtott. Ezután a vádlott a sértett testét a bejárati ajtóig vonszolta, majd otthagyta, és lefeküdt. A bántalmazott férfi pár órával később meghalt.

Amikor a vádlott felébredt, ott látta a sértett mozdulatlan testét, ahol hagyta, majd elment dolgozni.

A házigazda halálát koponyatörés és a kemény agyburok feletti vérzés okozta, ami légzési-keringési elégtelenséghez vezetett. A sértett élete a sérülés okozása után haladéktalanul hívott orvosi segítség esetén műtéti beavatkozással megmenthető lett volna.  

Eljáró bíróság: