Három vádlott – összesen 20 év fegyház

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 8. kedd, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt K. O. és társai ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokon kimondott ítéletét. Az I. rendű vádlott K. O.-val szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát az ítélőtábla 7 év 6 hónapról 9 évre súlyosította, és 105 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A II. és az V. rendű vádlottak büntetési tétele nem változott. Esetükben a jogerős ítélet 7, illetve 4 év fegyház lett.

Az ítélet indokolásában elhangzott: az I. rendű vádlott játszotta a kezdeményező szerepet, ő vonta be a II. rendű vádlottat a bűncselekmény elkövetésébe, így mindenképpen indokolt, hogy a büntetése súlyosabb legyen. A II. rendű vádlott elsőfokon kiszabott büntetését az ítélőtábla arányosnak, míg az V. rendű vádlottét inkább enyhének, mintsem eltúlzottnak találta, így esetükben az enyhítés szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. szeptember 20-án K. O. elsőrendű vádlottat, és ezért őt 7 év 6 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, P. I. bűnsegédként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettéért – mint visszaeső – 7 év fegyház és 7 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. A kábítószer birtoklásának bűntettéért elítélt V. rendű vádlottat, C. M.-t – mint többszörös visszaesőt – 4 év fegyházzal és 4 év közügyektől eltiltással büntette a törvényszék.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára

(Megjegyzés: az eredetileg 5 vádlottas ügyben a III. és IV. rendű vádlottak ítélete korábban jogerős lett.)

xxx

Az I. és a II. rendű vádlott a 2000-es évek közepétől ismerték egymást. 2014 decemberében, amikor a II. rendű vádlott elveszítette az állását, az I. rendű vádlotthoz fordult segítségért, aki egy Nagykörös melletti tanyában állatgondozó állást ajánlott fel neki. Ezt a II. rendű vádlott elfogadta, és 2015 áprilisáig a tanyára beköltözve ezt a munkát végezte. Ebben az időszakban az I. rendű vádlott a közelben egy másik tanyát is kibérelt azért, hogy állatokat tartson, azonban 2015 április végén felvetette a II. rendű vádlottnak, hogy ott kábítószert állítanának elő. A II. rendű vádlott átköltözne ebbe az ingatlanba, míg az I. rendű vádlott az elkészített kábítószert értékesítené, és a befolyt haszonból a II. rendű vádlott is részesedne.

Ebben meg is egyeztek, az átköltözés megtörtént, az I. rendű vádlott megmutatta társának, hogyan kell amfetamint előállítani, miután az ehhez szükséges anyagokat és eszközöket megvásárolta, és elhelyezte a tanyán. A vádlottak ezt követően a munkafázisokat egymás között megosztva állítottak elő kábítószert 2015. november 20-ig, amikor a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai házkutatást tartottak a tanyát. Ennek során annyi kábítószert találtak a rendőrök, amely meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Az I. rendű vádlott értékesített is a kábítószerből a III., a IV.  és az V. rendű vádlottak részére Hódmezővásárhelyen és Kecskeméten. Az általa eladott, illetve eladni kívánt kábítószer amfetaminbázis tartalma szintén meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Eljáró bíróság: