Életveszélyt okozó testi sértés Békéscsabán (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 30. szerda, 09:00
Összegzés: 

Kétrendbeli életveszélyt okozó testi sértés kísérletének bűntettében, kábítószer birtoklásának vétségében és kábítószer-kereskedelem vétségében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2018. május 31-én Sz. L. vádlottat. Ezért őt a törvényszék 7 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

(Az ügyet 2019. május 8-án már tárgyalta az ítélőtábla. Akkor orvosszakértői vélemények beszerzését tartotta szükségesnek, ezért elnapolta a tárgyalást október 30-ára.) 

xxx

1./ 2014. január 1-jén a vádlott barátjával egy békéscsabai sörözőben szilveszterezett, ahol szintén ott szórakozott Sz. V. sértett is, akivel nem ismerték egymást.

Hajnali 3 óra körül a sértett a söröző mosdókhoz vezető szűk folyosóján állt és cigarettára gyújtott, amikor a tőle kb. egy méternyire álló vádlott előzetes szóváltás nélkül a kezében lévő sörösüveggel a nőre ütött. A sértett fejének tetejét eltaláló üveg szétrobbant, a vádlott pedig a kezében maradt éles üvegcsonkkal megvágta a megtámadott arcának bal felét. A nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy sérülései több hónap után is csak maradandó fogyatékossággal gyógyultak. Figyelemmel a sörösüveg jellegzetességeire, az archoz közeli nyaki fő-verőerek közelségére a szétrobbanó üvegszilánkok életveszélyes sérülést is okozhattak volna.

(A vádlott édesanyja a sértettnek később 2,2 millió forintot fizetett jóvátételként.)

 A sértett édesanyja, látva a történteket, elégtételt akart venni a vádlotton a lányát ért bántalmazás miatt, ezért rátámadt a vádlottra, és dulakodni kezdtek. Időközben odaért az anya élettársa is, aki a vádlott barátjára támadt. Valamennyien a földre kerültek, ott dulakodtak Eközben a vádlott az anya jobb combját megrúgta, olyan sérülést okozva, ami négy hónap alatt gyógyult.

2./ A vádlott és Ő. G. sértett 2015-ben a vádlott anyjának lakásában éltek Békéscsabán. Szerelmi kapcsolatukat rendszeres italozás, veszekedés, olykor verekedés is jellemezte.

2015. augusztus 28-án és az azt megelőző napon a pár különböző szórakozóhelyeken alkoholt és kábítószert fogyasztott, majd hazaérkezésük után összevesztek. Szóváltás után a vádlott ököllel a férfi arcába ütött, aki ezért az ágyra lökte. A kiabálás a konyhában folytatódott, ahol a vádlott egy bicskával arcon szúrta a sértettet, akinek sérülései 8 napon belül gyógyultak. De tekintettel a sérülés helyére, a támadáshoz használt eszközre akár életveszélyes állapot is kialakulhatott volna – mondta ki ítéletében az I. fokú bíróság.

3./ A vádlott 2015 augusztusában csekély mennyiségű kábítószert szerzett be, illetve fogyasztott, illetve abban az évben több alkalommal adott át, illetve értékesített másoknak kábítószert.

Eljáró bíróság: