Húsz év fegyház lett a nagymamáját meggyilkoló asszony büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 14. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt M. M. K. ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék elsőfokon kimondott ítéletét, így a vádlott jogerős büntetése 20 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az elsőfokú bíróság a cselekmény összes körülményét figyelembe véve arányos büntetést szabott ki, sem annak lényeges enyhítésére, sem lényeges súlyosítására nem látott indokot az ítélőtábla.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.  

Különös kegyetlenséggel követett emberölés bűntettében és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2019. április 11-én M. M. K. vádlottat, és ezért őt 20 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyészség eltérő minősítés érdekében és hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabását indítványozva, a vádlott és védője eltérő tényállás, eltérő jogi minősítés megállapítását és a büntetés enyhítését kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2017. november 9-én este 6 óra körül azért érkezett Sarkadkeresztúrra a 81 éves sértetthez, aki a nagymamája volt, hogy pénzt kérjen tőle. A két asszony között a korábbi sérelmeik miatt, illetve azért, mert a sértett nem adott kölcsönt a vádlottnak, azon az estén vita alakult ki. A vádlott ennek során kiment dohányozni az udvarra, ahol meglátta a szerszámos helyiségben lévő baltát, és már ekkor gondolt arra, hogy azzal bántani fogja a sértettet.

A veszekedés másnap reggel is folytatódott a két asszony között, majd a vádlott kiment a baltáért azzal a szándékkal, hogy a szerinte őt gyerekkora óta manipuláló és irányító nagyanyját végleg elhallgattassa. A kabátja alá rejtett baltával visszatért a konyhába, majd amikor az ott tartózkodó sértett hátat fordított neki és tovább szidalmazta, kétszer lesújtott a baltával a sértett fejére. A megtámadott összeesett és hörögni kezdett. A vádlott ezt nem akarta hallani, ezért bement a szomszéd szobába, dohányzott, később a mosdóhelyiséget is használta. Mivel a sértett még mindig hörgött, ami az unokáját zavarta, úgy döntött, hogy véget vet a sértett szenvedéseinek. Visszament a konyhába, és a baltával még legalább ötször fejen ütötte a sértettet, aki meghalt.

A vádlott ezek után levette a sértettről aranyékszereit, majd a holttestet egy hulladékgyűjtő kukába rejtette, és kivitte az ingatlan melléképületéhez. Később összetakarított, a vérrel szennyezett szőnyeget több darabban elrejtette, míg a szintén véres függönyt elégette. Ezt követően a vádlott a táskáiba csomagolt egy laptopot, egy üveg lekvárt és további aranyékszereket a korábban elvett aranyak mellé, azért, hogy az aranyakat később értékesítse.

Időközben a sértett másik unokája, mivel nem tudta a nagymamáját elérni telefonon, megkérte az egyik szomszédot, hogy nézze meg, mi történhetett az idős asszonnyal. A házból éppen távozni készülő vádlottat a szomszéd, majd később a telefonon értesített, és a helyszínre érkező rokonok kérdőre vonták, de ő nem tudott elfogadható magyarázattal szolgálni arról, hol lehet a nagymama. A hozzátartozók ekkor értesítették a rendőrséget. A kiérkező rendőrök megtalálták a holttestet és a vádlottat előállították a Sarkadi Rendőrkapitányságra.

Eljáró bíróság: