Nyolc és hat év börtön lett az internetes kábítószer-kereskedők büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 20. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt T. V. és társa ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék elsőfokon meghozott ítéletét. Így az I. rendű vádlott T. V. jogerős büntetése 8 év börtön és 8 év közügyektől eltiltás, míg a II. rendű vádlott K. A. esetében 6 év börtön és 6 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a bűnösségi körülményeket figyelembe véve a Szolnoki Törvényszék arányos büntetéseket szabott ki, ezért az ítélőtábla annak sem a lényeges súlyosítására, sem lényeges enyhítésére nem látott indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki törvényszék 2019. február 19-én T. V. elsőrendű vádlottat, és ezért őt a bíróság 8 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, K. A. ugyanezen bűncselekményért 6 év börtönt és 6 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve enyhítés érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. rendű vádlott 2014 elején megkérte egy barátját, hogy hogy hozzon létre számára postafiókot, és az interneten fizessen elő a legalvilag.hu domain névre. Ez 2014. március 4-én meg is történt. Az I. rendű vádlott a weboldalt üzemeltette, amelyen füstölőket és cannabionid hatóanyagú szereket hirdetett eladásra. Az anyagokat legálisan forgalmazhatóként tüntette fel, figyelmeztetve a megrendelőket, hogy ezek a szerek emberi és állati fogyasztásra nem alkalmasak. A hirdetés szerint cannabionid port is lehetett rendelni egy, a vádlott által megadott email címen és telefonszámokon.

Ezeket a szereket az I. rendű vádlott országszerte forgalmazta úgy, hogy a megrendelő a weboldalon megadott telefonszámon leadta a megrendelését, majd postai utánvétellel ő, vagy egy általa megbízott személy levélben vagy csomagban feladta a megadott címre. Az áru ellenértéke Western Union szolgáltatás nyújtó kft.-ken keresztül, illetve postai úton jutott el az I. rendű vádlotthoz. A forgalmazott szerek hatóanyagtartalma utólag már nem volt megállapítható, így az sem, hogy az anyagok jogi besorolás szerint új pszichoaktív anyagnak vagy kábítószernek minősültek-e.

Az I. rendű vádlott a weboldal hirdetései alapján több emberrel, így a kiskunfélegyházi lakossal személyesen is kapcsolatba került, akinek többször közvetlenül értékesített kábító hatású anyagot. Egy ilyen átadás előtt fogták el a rendőrök az I. rendű vádlottat, akinek a kocsijából kábító anyagokat foglaltak le.

Az ügy II. rendű vádlottja, aki már 2014-ben értékesített Szegváron herbált, a már említett weblapon megadott telefonszámon vette fel a kapcsolatot az I. rendű vádlottal. 2015 január 1-e után 2015. április 7-ig, a letartóztatásig a II. rendű vádlott többször rendelt telefonon kábítószernek minősülő anyagokat azért az I. rendű vádlottól, hogy azokat tovább értékesítse.

Mindkét vádlott a kábítószernek minősülő termékek értékesítésével rendszeres haszonszerzésre törekedett.  

Eljáró bíróság: