Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 22. péntek, 09:00
Összegzés: 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi törvényszék 2019. március 20-án M. F. svájci állampolgárságú vádlottat, és ezért őt 5 év 6 hónap börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott Svájcban 1.800 svájci frank összegű tartozást halmozott fel, amit nem tudott megfizetni a hitelezőjének. Ezért az adósság rendezése érdekében elvállalta az eljárás során ismeretlenül maradt személy felkérésére, hogy gépkocsiban elrejtve kábítószert szállít Koszovóból Svájcba egy szintén ismeretlenül maradt személy részére.

A vádlott a megrendelőjétől egy autót kapott, amivel 2018. március 24-én Magyarországon keresztül Koszovóba hajtott, ahol ismeretlen személyek a vádlott tudtával kábítószert rejtettek el az autóban. Amikor a vádlott április 2-án a visszaút közben belépésre jelentkezett Szerbiából Magyarországra a röszkei határátkelőnél, átvizsgálták a gépjárművet a pénzügyőrök és a gépkocsiban kialakított rejtekhelyen 13 darab csomagot találtak. Ezekben összesen bruttó 14.839 gramm kannabiszra jellemző kannabionid vegyület, köztük delta-9-THC-t tartalmazó növényi anyag volt elrejtve. A vádlott által birtokolt, és Magyarországra behozott, majd az eljárás során lefoglalt nettó 12.802 gramm összetömegű növényi anyag totál-THC-tartalma legkevesebb 1.479 gramm, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 1,23-szorosa.

Eljáró bíróság: