Enyhítette a Szegedi Ítélőtábla a Békés megyei kábítószer-kereskedők büntetését

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 4. szerda, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt L. R. és társai ellen indított büntetőügyben a Gyula Törvényszék elsőfokon kimondott ítéletét.

Az I. rendű vádlott büntetését 12 év fegyházról és 10 év közügyektől eltiltásról 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlott R. B. M.  és a III. rendű vádlott M. M. büntetését 9-9 év fegyházról és 9-9 év közügyektől eltiltásról 7-7 év fegyházra és 7-7 év közügyektől eltiltásra enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokon eljáró törvényszék az elkövetett cselekményekhez képest eltúlzott mértékű büntetést szabott ki, ezért a Szegedi Ítélőtábla – a bírói gyakorlathoz is igazodva – indokoltnak látta azok lényeges enyhítését.

(A IV. rendű vádlott ügyét a Szegedi Ítélőtábla elkülönítette és külön eljárásban tárgyalja majd.)

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.  

Jelentős mennyiségű kábítószerre társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében és társtettesként elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék L. R. elsőrendű vádlottat, és ezért őt 12 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, R. B. M. ugyanezen bűncselekményekért 9 év fegyházat és 9 év közügyektől eltiltást, a III. rendű vádlott M. M. szintén 9 év fegyház és 9 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. A IV. rendű vádlott M. Z.-t bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségért a bíróság 6 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélte.

A döntés ellen az ügyész az I.-II.-III rendű vádlottak büntetésének súlyosítása, míg a vádlottak és védőik részben felmentés, részben a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. rendű vádlott 2016-ban kábítószer és pszichoaktív anyag kereskedelmével foglalkozott azért, hogy így saját maga és családja fenntartásához szükséges jövedelemhez jusson. Tevékenysége során a kereskedelmi forgalomban kristály néven ismert port és azt növényi anyaggal elegyítve herbál néven juttatott el a viszonteladókhoz, köztük a II. és a III. rendű vádlotthoz.

A II. és a III. rendű vádlott ebben az időszakban szerelmi kapcsolatban együtt éltek, de nem voltak élettársak, viszont összekötötte őket a közösen végzett kábítószer-kereskedelem is. Ennek keretében együtt szerezték be, tárolták, adagolták, illetve keverték össze gyógynövénnyel a kábítószert. Ezt követően értékesítették a kristály és herbál néven ismert kábítószereket és pszichoaktív anyagokat Békés megyében, Mezőberényben és Körösladányban, különböző helyeken.

A IV. rendű vádlott 2019 szeptemberében egy alkalommal a II. és III. rendű vádlottakat szállította úgy, hogy előtte kábítószert fogyasztott, és ez közúti ellenőrzés során, Köröstarcsa külterületén derült ki.

Eljáró bíróság: