Börtönnel büntették a kecskeméti adócsalókat

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 5. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az adócsalás és más bűncselekmények miatt Sz. L. és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék elsőfokon meghozott ítéletét.

Az ügy I. rendű vádlottjának. Sz. L.-nek büntetését, túl enyhének találva az I. fokon kiszabott büntetést, 2 év börtönről 2 és 6 hónap börtönre, a közügyektől eltiltás tartamát 1 évről 3 évre súlyosította az ítélőtábla és 3 évre eltiltotta az I. rendű vádlottat a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. Az ügyben a fellebbezések után még érintett III. rendű vádlott B. Cs. 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az I. rendű vádlott egyik kecskeméti cége 2011 I.-II.-III. negyedévében gyümölcs, zöldség és édességkereskedelemmel foglalkozott. A zöldség-gyümölcs üzletágat ténylegesen a III. rendű vádlott működtette. A cég áfa adónemben az adóbevallási és adófizetési kötelezettségét elmulasztotta, és így 65 millió forinttal károsította meg az állami költségvetést. Az I. rendű vádlott egy másik cége, amely gépjárműkereskedéssel foglalkozott, az adóbevallás és a befizetés elmulasztásával 12 milliós vagyoni hátrányt okozott az államnak. Az I. rendű vádlottat közokirat hamisítás bűntettében is bűnösnek mondta ki a Szegedi Ítélőtábla.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Eljáró bíróság: