Hivatali vesztegetés Csongrád megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 9. hétfő, 09:00
Összegzés: 

Hivatali vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek 2018. szeptember 10-én L. L. elsőrendű vádlottat a Szegedi Törvényszék. Ezért őt a bíróság 1 év 4 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, Cs. T. bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés bűntettéért 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönt kapott.

A III. rendű vádlott B. K.-t befolyással üzérkedés bűntettéért – mint visszaesőt – 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság, és vele szemben 3,6 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.  B. E. IV. rendű vádlott büntetése bűnsegédként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettéért 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtön lett. Dr. B. Gy. VI. rendű vádlott bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés bűntettéért 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönt és 5 év ügyvédi foglalkozástól eltiltást kapott.

(Az V. rendű vádlottat a Szegedi Törvényszék az ellene bűnsegédként elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vád alól felmentette, az ítélet jogerőre emelkedett.)

Az I. fokú ítélettel szemben az ügyészség az I., IV. és VI. rendű vádlottak terhére a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlottak – egyebek mellett – hatályon kívül helyezés, téves jogi minősítés, téves tényállás megállapítása, a büntetés enyhítése, a mellékbüntetés mellőzése érdekében is fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az elsőfokú ítélet szerint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult nyomozás 2014-ben az I. rendű vádlott ellen. A férfit 2015. január 21-én gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó hatóság, és még ezen a napon őrizetbe is vették, majd a Szegedi Fegyház és Börtön II. számú objektumában helyezték el. Védelmét dr. B. Gy. ügyvéd, az ügy VI. rendű vádlottja látta el.

Az I. rendű vádlott idővel egy zárkába került a III. rendű vádlottal, akivel bizalmas viszonyt alakított ki. Elmondta neki az ellene indított büntetőeljárás részleteit, mire a III. rendű vádlott felajánlotta, hogy ismeretsége és kapcsolatrendszere révén segítséget tud nyújtani ahhoz, hogy az I. rendű vádlott előzetes letartóztatását – anyagi ellenszolgáltatás fejében – megszűntessék. Az I. rendű vádlott ezt az ajánlatot elfogadta.

A III. rendű vádlott a beszélgetések során valótlanul azt állította az I. rendű vádlottnak, tenni tud azért, hogy a védelmét ellátó ügyvéd segítségével, egy vezető beosztású ügyész közreműködésével, annak lefizetése ellenében megszűntessék az I. rendű vádlott előzetes letartóztatását, és enyhébb kényszerintézkedést rendeljenek el vele szemben. További pénzösszeg lefizetéséért azt is el tudja intézni, hogy az I. rendű vádlottal szemben a büntető eljárást megszűntessék, így ne vonják felelősségre.

Az ügyvédi beszélők alkalmával a VI. rendű vádlott tudomást szerzett az I. rendű vádlott vesztegetési szándékáról. Az ügyvéd előbb elzárkózott a közreműködéstől, később azonban segítséget nyújtott ahhoz, hogy az I. rendű vádlott a vesztegetéshez szükséges pénzről egyeztessen. Az ügyletbe többen is bekapcsolódtak, és végül az I. rendű vádlott megegyezett a III. rendű vádlottal, hogy a pénzt az I. rendű vádlott barátnője, a II. rendű vádlott fogja átadni a III. rendű vádlott feleségének, a IV. rendű vádlottnak.

2015. május 4-étól több részletben juttatott el a pénzt az I. rendű vádlott a II. rendű vádlotton keresztül a III. rendű vádlotthoz és annak családjához.  Az első alkalommal 1,3 millió forintot, majd volt amikor 800 ezer forintot, máskor 290 és 210 ezer forintot, illetve 1 millió forintot fizetett a II. rendű vádlott, így összeségében 3,6 millió forint vesztegetési pénz cserélt gazdát. Az időközben szabadlábra került III. rendű vádlott valótlanul állította azt, hogy ezt az összeget megvesztegetésre fordítja, a pénzt megtartotta magának.

Az I. rendű vádlott előzetes letartóztatását – a jelen ügytől függetlenül – a bíróság 2015. július 17-én megszűntette.

Eljáró bíróság: