Adócsalás és más bűncselekmények Bács-Kiskun megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 13. péntek, 09:00
Összegzés: 

Az O. Gy. és társai ellen adócsalás és más bűncselekmények miatt indult perben 17 vádlottas ügyet tárgyalt több napon át a Szegedi Ítélőtábla. A határozathirdetésre december 13-án, pénteken reggel 9 órától kerül sor.

Az ügy lényege:

2008 áprilisa és 2009 áprilisa között a vádlottak az I. rendű vádlott irányítása mellett létrehoztak egy olyan céghálózatot, amelynek a csúcsán két cég állt. Ezek Olaszországból vásároltak papír alapanyagokat és műanyag granulátumot.

A hazai és külföldi gazdasági társaságokból álló hálózat működtetésének az volt a célja, hogy a külföldről érkező és magyarországi értékesítésre szánt áru mozgását, így az áfafizetési kötelezettséget megpróbálják követhetetlenné tenni, és végül Magyarországon jogtalanul igényeljenek vissza áfát. Ez meg is történt: több, mint 14 milliárd forint értékű fiktív számla felhasználásával 2008-ban és 2009-ben mintegy 2,7 milliárd forint adót nem fizettek meg.

A csalás mellett 14 vádlottat pénzmosás bűntettében is bűnösnek talált a bíróság. Ők segédkeztek abban, hogy külföldi gazdasági társaságok bankszámlájára több mint 10 milliárd forintot utaljanak át.

Az elsőfokú eljárás során eltűnt, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó, egyes információk szerint Belize-ben autóbalestben elhunyt I. rendű vádlottat 7 év fegyházra, 10 év közügyektől eltiltásra és 10 millió forint pénzbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék.

A bűnszervezet további 12 tagja különböző (6 hónap és 5 év börtön közötti) időtartamú letöltendő szabadságvesztést kapott, a többi vádlott büntetése végrehajtásában felfüggesztett börtön lett.

Fellebbezéseket követően került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, amely december 13-án, pénteken hirdeti ki a jogerős határozatát.

Eljáró bíróság: