Emberölés kísérlete és más bűncselekmények Szentesen (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2019. december 13. péntek, 09:00
Összegzés: 

Emberölés bűntettének kísérletében, 2 rendbeli testi sértés bűntettében, 2 rendbeli testi sértés vétségben, 2 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében és kábítószer birtoklásának vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. április 2-án L. I. vádlottat. Ezért őt a bíróság 15 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője az emberölés bűntettének kísérlete vonatkozásában eltérő tényállás megállapítása és felmentés, a további bűncselekményeket illetően a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott élettársával és csecsemő korú gyermekével 2012 novemberében beköltözött egy, a rokonaik által lakott szentesi lakóházba. Az év decemberében ide költözött a vádlottal és családtagjaival közeli ismeretségben lévő M. I. sértett is.

1./ 2012. december 30-án délelőtt a vádlott és a sértett összeveszett, és ekkor a vádlott többször ököllel megütötte a sértett fejét. Egy nappal később újabb veszekedés robbant ki a két férfi között, amikor a vádlott ismét ököllel ütötte fejen a sértettet. Később a vádlott eltávozott a lakásból, a nap folyamán nyugtató tablettákat vett be, valamint nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, és ittas lett. Éjszaka érkezett vissza a lakásba, és hajnal 5 óra körül ismét verni kezdte a sértettet. Ököllel ütlegelte, megrugdosta a férfi fejét, de ütötte és rugdosta a sértett testét és végtajait is a mintegy másfél óráig elhúzódó bántalmazás során. A sértett a verés következtében májrepedést és bordatöréseket is elszenvedett.

A bántalmazást követően az eljárás során ismeretlenül maradt személy vagy személyek megpróbálták eltakarítani a verés következtében kiömlött vér nyomait, a vádlottat átöltöztették, és átkísérték egy közelben lévő ingatlanba, ahonnan a vádlott időközben odaérkező édesanyja riasztotta a mentőszolgálatot.

A bántalmazás következtében a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően, mivel állapota egyre romlott, életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. Ez sikerrel járt, és a sértett két hónapig tartó kezelés után hagyhatta el a kórházat.

(Az ügyben eljárás indult, de jogerős ítélet nem született 2017 novemberéig, amikor az ügyészség újabb bűncselekményekkel vádolta meg a vádlottat. A Szegedi Törvényszék 2018 februárjában az új büntetőügyet egyesítette a már folyamatban lévő üggyel.)

2./ A vádlott 2017. augusztus 19-én a szentesi sportpályán rendezett családi napot követően – ahol leittasodott – az esti órákban egy ismerőse ingatlanán két kiskorú gyermekét bántalmazta, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozva nekik. Ezen az estén az unokái segítségére siető nagymamát vasrúddal ütötte meg, majd fojtogatni kezdte, aki a szomszédokhoz menekült a rá támadó fia elől.

A vádlott lakóhelyére hazatérve azt a lakótársát verte és rugdosta össze, akit 2013-ban is bántalmazott, majd ismét megverte a lakásába magával vitt gyerekeit. Az ekkorra már önkívületi állapotba került férfi ámokfutását a helyszínre érkező rendőrök szakították meg.

A nyomozás során kiderült, hogy 2017. augusztus 19-ét megelőzően pár nappal a vádlott csekély mennyiségű kábítószert fogyasztott.

Eljáró bíróság: