Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 7. kedd, 11:00
Összegzés: 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. május 2-án Z. B. albán anyanyelvű, bosznia-hercegovinai és koszovói kettős állampolgárságú vádlottat. Ezért őt a bíróság 6 év 6 hónap börtönre és 7 év Magyarországról kiutasításra ítélte. A döntés ellen az ügyész a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott a bűncselekményt megelőzően 2018 augusztusának első napjaiban a nyomozás során ismeretlenül maradt macedón személyekkel abban állapodott meg, hogy autójával kábítószert szállít Koszovóból Magyarországon át Bécsbe, amiért 5 ezer eurót fog kapni.  

A vádlott gépkocsiját a megállapodást hónapokkal megelőzően csempészésre alkalmas módon átalakították, üregeket alakítottak ki, amit belülről hang-, rezgés és hőszigetelő fóliával beburkoltak. A két rejtekhely együttes térfogata így kb. 138 liter lett. Az autóba 2018. augusztus 10-én egy mitrovicai benzinkútnál a nyomozás során ismeretlenül maradt személy 38 csomagban összesen 17,1 kiló kábítószert rejtett el.

Ezt követően a vádlott 2018. augusztus 11-én este jelentkezett belépésre a röszkei határátkelőnél, ahol a tételes vámvizsgálat során megtalálták az elrejtett kábítószert.  A vádlott által az országba behozott kábítószer totál THC tartalma 2.272 gramm, amely meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 1,89-szerese.

A vádlott bűnösséget beismerő vallomást tett.

Eljáró bíróság: