Két év fegyházra ítélték a futócipővel vesztegetni akaró rabot

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 8. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a hivatali vesztegetés bűntette miatt J. I. ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék elsőfokon kiszabott ítéletének azt a részét, amelyben a vádlottat 2 év fegyházra ítélte. Egyben az ítélőtábla a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezést mellőzte

Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokú bíróság arányos büntetést szabott ki, így annak sem lényeges súlyosítását, sem lényeges enyhítését nem látta indokoltnak a Szegedi Ítélőtábla. A vagyonelkobzást azért mellőzte a másodfokú bíróság, mert annak törvényi feltételei nem álltak fenn, mivel a futócipő megvásárlását csak felajánlotta a vádlott, de a vételt nem valósította meg.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.  

Hivatali vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2019. június 17-én J. I. vádlottat, és ezért őt, mint többszörös visszaesőt, 2 év fegyházra ítélte, és vele szemben 18 ezer forint értékre vagyonelkobzást rendelt el.  Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2017-ben 6 év 6 hónapos fegyházbüntetését töltötte a Szegedi Fegyház és Börtönben. Az év júniusában a Békés Megyei BV Intézetben tartózkodott pár napig, mivel egy gyulai tárgyalásra idézték meg. A vádlott, akit korábban már számos alkalommal sújtottak fegyelmi büntetéssel, és magas biztonsági kockázatba sorolt fogvatartott volt, a gyulai börtönben bántalmazással vádolva feljelentette az egyik felügyelőt.

Az ügyben vizsgálat indult, amelynek során a gyulai börtön egyik tisztje hallgatta ki a vádlottat. Ekkor a férfi előadta, hogy szeretne visszakerülni a szegedi fegyintézetbe, és ha a kihallgató tisztje ebben segít, vesz neki egy márkás, 18 ezer forintba kerülő futócipőt, mert tudja, hogy szeret futni. A tiszt ezt nem fogadta el, hanem a történteket azonnal jelentette a felettesének. A Békés Megyei BV. Intézet parancsnoka feljelentést tett a vádlott ellen hivatali vesztegetés bűntettének gyanúja miatt a rendőrségen.

Eljáró bíróság: