Iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntette Békéscsabán (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 16. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Hétvádlottas ügyben hozott döntést a Békéscsabai Járásbíróság 2018. január 4-én. Az ifj. K. P. és társai ellen iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt indított ügyben az elsőfokon eljáró bíróság 6 vádlott bűnösségét állapította meg. Őket végrehajtásában felfüggesztett börtönre, pénzbüntetésre ítélték, illetve volt olyan, akit a bíróság próbára bocsájtott. A VII. rendű vádlottat felmentették az ellene emelt vád alól.

Az I. fokú ítélet szerint a vádlottak a termékhamisítást Békéscsabán, egy volt autókereskedés telephelyén 2013 márciusa és 2013 novembere között végezték. Ebben az időszakban a védjegyjogosult engedélye nélkül hamis, az eredetitől eltérő vegyi összetételű Ariel mosóport és Calgon termékeket állítottak elő, illetve vettek részt azok forgalmazásában. Ezzel a tevékenységükkel több mint 50 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a márkatulajdonosoknak.

Az ügy fellebbezések folytán került másodfokon a Gyulai Törvényszékre, ahol hat vádlott esetében jogerős elmarasztaló döntés született. A VII. rendű vádlottat viszont, ellentétben az elsőfokú bíróság felmentő ítéletével, bűnösnek találta a törvényszék 2 rendbeli iparjogvédelmi jogok megsértésnek bűntettében, és ezért őt 10 hónap, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Mivel a VII. rendű vádlott esetében a bűnösség tekintetében eltérő döntés született, megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége. A VII. rendű vádlott és védője élt is a fellebbezés jogával, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: