Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 21. kedd, 10:30
Összegzés: 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. május 14-én H. S. macedón állampolgárságú vádlottat, és ezért őt, mint visszaesőt, 8 év 6 hónap börtönre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.  A bíróság kimondta: a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott – akit korábban emberölésért hazájában 8 év szabadságvesztésre ítéltek – nem sokkal szabadulása után, 2017 januárjában egy olyan gépjárművet vett, amelyben korábban üreges rejtekhelyet alakítottak ki. A vádlott erről tudott, és azért szerezte meg az autót, hogy azzal Nyugat-Európába marihuánát csempésszen.

A gépkocsi megvásárlását követően, de még 2017. január 26-át megelőzően az eljárás során ismeretlenül maradt személyek a vádlott tudomásával az autóban 32 csomag kábítószert rejtettek el.

2017. január 26-án (24 nappal a szabadulása után) a vádlott ezzel az autóval belépett Röszkénél Magyarország területére. Ekkor a tételes vámvizsgálat során a kocsi rejtekhelyén a pénzügyőrök megtalálták az összesen 15.043 gramm nettó tömegű növényi anyagot tartalmazó csomagokat. A lefoglalt marihuána totál-THC-tartalma 2380 gramm volt, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 1,8-szerese.

A vádlott az eljárás során következetesen tagadta a cselekmény elkövetését. Azt állította: sem arról nem tudott, hogy az autóban rejtekhelyet alakítottak ki, sem arról, hogy abban kábítószert helyeztek el, és azért utazott volna Nyugat-Európába, hogy ott munkát vállaljon.

Eljáró bíróság: