Hat év börtön lett a dél-alföldi kábítószerkereskedő büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 21. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt F. I. ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék elsőfokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év börtön és 6 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokon eljáró törvényszék az elkövetett cselekményhez képest arányos büntetést szabott ki, így az ítélőtábla nem látott lehetőséget a büntetés jelentős enyhítésére.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2019. május 16-án F. I. vádlottat, és ezért őt 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2016-ban ismert meg egy Hollandiában élő személyt, akivel ezt követően interneten tartotta a kapcsolatot. Így tudta meg, hogy ettől a személytől kábítószert lehet vásárolni. A lehetőséggel élve a vádlott 2017. december 5-e és 2018. március 18-a között Amszterdamba kiutazva nagyobb mennyiségű kábítószert, köztük amfetamint, kokaint, marihuánát, MDMA tartalmú tablettákat, valamint LSD bélyegeket vett. A megvásárolt kábítószert Magyarországra szállította, majd azt készpénzért Békéscsabán, részben ismeretlen személyek részére, értékesítette.

2018 április 30-án a vádlott ismét Hollandiába utazott, újabb kábítószereket vett, amit szegedi lakásán helyezett el. Május 3-án a rendőrség a vádlott békéscsabai tartózkodási helyén, majd aznap este szegedi lakásán is kábítószert foglalt le. A bizonyíthatóan eladott és a lefoglalt kábítószerek mennyisége meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak 7,61-szerese. A vádlottól levett vizeletminta azt is igazolta, hogy a férfi maga is fogyasztott a kábítószerekből.  

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte.

Eljáró bíróság: