Elnapolás a Szegedi Ítélőtáblán - Kábítószer birtoklásának bűntette Röszkén

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 28. kedd, 10:30
Összegzés: 

Elnapolta a tárgyalást a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt A. S. macedón állampolgár ellen indított büntetőügyben.

A döntés indoka: a vádlott új védő kirendelését kérte, amely kérésnek az ítélőtábla helyt adott, és egyben új határnapot tűzött ki. A tárgyalás 2020. március 17-én 9 órakor folytatódik.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövezett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. május 6-án A. S. macedón állampolgárságú vádlottat, és ezért őt 8 év 6 hónap börtönre és 9 év Magyarország területéről történő kiutasítása ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújt ott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2017 októberétől dolgozott autóbuszvezetőként egy olyan szerbiai, személyszállítással foglalkozó cégnél, amely Szerbiából, Koszovóból és Montenegróból szállít utasokat Nyugat-Európába, ezen belül Németországba, Belgiumba és Svájcba.

A vádlott 2 hónapos munkaviszonya idején többnyire egy Mercedes típusú buszt vezetett, amit az eljárás során ismeretlenül maradt személyek ismeretlen időpontban átalakították. Ennek eredményeként a busz alkalmas lett arra, hogy abban elrejtve kábítószeres csomagokat tároljanak és szállítsanak. A kialakított rejtekhelyre a vádlott tudtával 2017 novembere és 2017. december 9-e között – pontosan nem megállapítható időpontban – ismeretlen személyek kábítószert tartalmazó csomagokat helyeztek el azért, hogy azt a vádlott Svájcba juttassa el.

A busz 24 utassal és 3 sofőrrel – köztük a vádlottal, aki ekkor, mint váltósofőr tartózkodott a buszon – 2017. december 9-én reggel indult Presovóból és aznap este jelentkezett belépésre a röszkei határátkelőhelyen. Az ellenőrzés során tételes vámvizsgálatra került sor, ugyanis az egyik pénzügyőr marihuána-gyanús szagra lett figyelmes a busz utasterében. Az átvizsgálás során 109 csomagban nettó 54.370 gramm tömegű kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket – köztük delta-THC-t – tartalmazó növényi ágvégződés és további 2 dobozból összesen nettó 1.102 gramm massza került elő. A növényi anyag totál-THC-tartalma legkevesebb 6.640 gramm volt, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 5,53-szerese. A massza legkevesebb 413 gramm heroin-bázist tartalmazott, mely szintén meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 3,44-szerese.

A vizsgálat során a vádlott előbb beismerte, hogy tudott a buszban elrejtett kábítószerről, de azt vallotta: annak szállítását kényszer és fenyegetés hatása alatt vállalta el. A tárgyaláson már azt adta elő, hogy semmi köze a megtalált kábítószerhez, a busz átalakításáról sem tudott.

Eljáró bíróság: