Szolnoki drogkereskedőket sok év szabadságvesztéssel büntettek Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 29. szerda, 09:00
Összegzés: 

A cselekményt társtettességben elkövetettnek minősítette, egyebekben helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt S. A. J. és társai ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék elsőfokon meghozott ítéletét. Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 7 év 6 hónap börtön és 8 év közügyektől eltiltás, a II. rendű vádlotté 9 év fegyház és 9 év közügyektől eltiltás lett. A bíróság mindkét vádlott esetében vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokon kiszabott büntetések az elkövetett cselekményhez képest arányosak, ezért azok jelentős enyhítése nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2019. március 25-én S. J. Á. elsőrendű vádlottat, és ezért őt a bíróság 7 év 6 hónap börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, B. L. ugyanezen bűncselekményért 9 év fegyházat és 9 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.  A törvényszék a két vádlott esetében 7,5-7,5 millió forint értékre vagyonelkobzást is elrendelt. (Az ügy III. rendű vádlottjának ítélete, aki elsőfokon felfüggesztett börtönt kapott, jogerőre emelkedett.)

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg az I. rendű vádlott és védője eltérő tényállás megállapítása, a büntetés enyhítése és a vagyonelkobzás mellőzése érdekében, a II. rendű vádlott és védője a bűncselekmény minősítésének megváltoztatása, kereskedés helyett kábítószer birtoklásának megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. rendű vádlott kb. 2006 óta fogyaszt rendszeresen kábítószert, elsősorban marihuánát. 2013-tól anyagi haszonszerzés érdekében árusítani is kezdte a kábítószert úgy, hogy hogy az általa vett kábítószer egy részét leválasztotta és eladta. A kábítószer beszerzési forrása változott, volt olyan időszak, amikor azt nagybátyjától, az ügy II. rendű vádlottjártól vásárolta.

2016 őszén az I. rendű vádlott kapcsolatba került egy Papa becenevű férfival, akitől nagy tételben (minimum egy kiló) kedvező áron (1500 Ft/gramm) lehetett marihuánát beszerezni. Erről tájékoztatta a II. rendű vádlottat, és megállapodtak abban, hogy vásárolnak Papától A két vádlott 2016 novemberétől 2017. március 31-ig, elfogásukig hatszor utazott fel Budapestre, és vett Papától alkalmanként 1-1 kiló marihuánát, 1,5 millió forintos áron. Ezt Szolnokra szállították és a II. rendű vádlott lakásában helyezték el. Onnan heti 1-2 alkalommal vitt el az I. rendű vádlott 50-100 gramm marihuánát a tartózkodási helyére, ahol azt a vevőkörének grammonként 2500-3000 forintos áron értékesítette. A hasznot félretették, és abból vásárolták az újabb nagyobb tételeket.

A vádlottak által összeségében megszerzett kábítószer hatóanyag-tartalma a jelentős mennyiség alsó határát meghaladja.

Az I. rendű vádlott a nyomozás során a bűnösségére is kiterjedő, magára és társaira nézve is terhelő beismerő vallomást tett, a II. rendű vádlott vallomást nem tett, annyi észrevétele volt, hogy a kábítószer birtoklásában elismeri bűnösségét, a kereskedelemben nem.

Eljáró bíróság: