Költségvetési csalás és más bűncselekmények Szombathelyen (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 4. kedd, 09:00
Összegzés: 

Bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. szeptember 7-én H. J. R. elsőrendű vádlottat, és ezért őt 2 év 6 hónap börtönre, 3 év közügyektől eltiltásra és 3 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra ítélte.  Az ügy másodrendű vádlottja A. Z. bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettéért és számvitel rendjének megsértése bűntettéért 3 év 6 hónap börtön, 4 év közügyektől eltiltás és 4 év gazdálkodó szervezet vezetői tisztségviselői foglalkozástól eltiltás büntetést kapott.

Az ítélet ellen az ügyész az I. és a II. rendű vádlottak terhére, teljes megalapozatlanság miatt az ítélet hatályon kívül helyezése és új eljárás lefolytatása érdekében nyújtott be fellebbezést. Az I. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentést, másodlagosan a büntetés enyhítését, a II. rendű vádlott és védője elsődleges az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, másodlagosan a büntetés enyhítését kérve fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az elsőfokú ítélet szerint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. (továbbiakban: Zrt.) 2011 és 2017 között bejegyzett tevékenységként munkaerő-közvetítő, valamint diákmunkaerő-közvetítésre irányuló tevékenységet végzett különböző vállalkozások részére.

E tevékenység során a Zrt. vezetősége olyan számlázási láncolatot alakított ki, amelynek lényege az volt, hogy a Zrt. a szerződésben vállalt kötelezettségét papíron generál alvállalkozóján, a szintén szombathelyi bejegyzésű Pannon Humán Szerviz 2009 Kft.-n, majd később az ugyanitt működő Pannon Humán Koordinátor Szolgáltató Kft.-n (továbbiakban: Kft.-k) keresztül látta el. A munkaerőt közvetlenül a Kft.-k biztosították úgy, hogy különböző iskolaszövetkezetekkel kötöttek szerződést a konkrét munkák elvégzésére. Ténylegesen ennek ellenére a Zrt. munkatársai a Zrt. vezetőségének döntései alapján irányították a közbeiktatott Kft.-ket, valamint a teljesítési segédként nevezett iskolaszövetkezeteket is. Ennek során minden pénzügyi műveletet a cégcsoport szombathelyi irodájából indították és fogadták, valamint a gazdasági folyamatok bizonylatainak kiállítása, könyvelése, az adóbevallásoknak az adóhatósághoz történő megküldése is a Zrt. székhelyén történt meg.

E tevékenység során az érintett személyek a Kopernikusz Iskolaszövetkezet nevében az adóbevallási és befizetési kötelezettségnek nem tettek eleget, így jelentős adótartozást halmoztak fel.

A Zrt. számlázási láncának az volt a célja, hogy a munkaerő-közvetítés kapcsán felmerülő befizetéseket elkerüljék, és a láncolat végén lévő Zrt. jogosulatlan áfa-visszaigénylő pozícióba kerüljön. A Zrt. ehhez a számlázási lánchoz használta fel a Kopernikusz Iskolaszövetkezetet, amelynek a számlázási lánc eredményeként adófizetési kötelezettsége keletkezett, azonban ennek nem tett eleget. A Zrt. által felhasznált Kopernikusz Iskolaszövetkezet vezetői stróman személyek voltak, nekik tényleges döntési lehetőségük az iskolaszövetkezettel kapcsolatosan nem volt, az iskolaszövetkezet bevallási, befizetési kötelezettségeivel összefüggő döntéseket a Zrt. nevében eljáró személyek hozták meg.

Az iskolaszövetkezet vezetői, így az I. és a II. rendű vádlottak, a bűncselekmény elkövetéséhez teljesítési igazolások, számlák és egyéb okiratok aláírásával nyújtottak segítséget. E tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Zrt.-hez kapcsolódó láncolat tényleges irányítói a Kopernikusz Iskolaszövetkezet tevékenységével összefüggésben többszáz millió forint kárt okozzanak a költségvetésnek.  

Eljáró bíróság: