Személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények Szolnokon (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 6. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, társtettesként elkövetett testi sértés bűntettében és társtettesként elkövetett emberkereskedelem előkészületének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2019. május 16-án R. T. elsőrendű vádlottat. Ezért őt, mint többszörös visszaesőt a bíróság 7 év 4 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. (Az ügyben érintett II. és III. rendű vádlott ítélete, amely a II. rendű vádlott esetében 2 év, a III. rendű vádlott esetében 1 év 8 hónap, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtön lett, az elsőfokú eljárás során jogerőre emelkedett.)

xxx

Az elsőfokú ítélet szerint 2017 tavaszán az I. rendű vádlott – mások mellett – együtt lakott Szolnokon a II. és a III. rendű vádlottal. Április 10-én az I. rendű vádlott megismerkedett egy szolnoki parkban egy ittas állapotban lévő asszonnyal, az ügy sértettjével, akit meghívott a házukba, ahol bemutatta társainak. Közös italozásba kezdtek, majd a sértett ott éjszakázott, és még két napig a vádlottakkal maradt az épületben.

A sértett április 13-án lépett ki a házból, hogy hazamenjen, de az I. rendű vádlott utána sietett, karjánál megragadta, és visszavitte az ingatlanba. Ott a férfi kiabálni kezdett az asszonnyal, közölte vele, hogy a házat nem hagyhatja el, majd megrugdosta a sértettet. A bántalmazásba bekapcsolódott a II. és a III. rendű vádlott is, felmosó nyéllel, vágódeszkával is ütötték áldozatukat. Majd az asszonyt folyamatosan figyelték, nem engedték, hogy az ingatlant elhagyja.

Az ezt követő napok egyikén az I. és a II. rendű vádlott elhatározta, hogy az az I. rendű vádlott a sértettet Németországba viszi azért, hogy ott prostituáltként dolgozzon, és az ebből származó bevételt közösen felélik. A sértett – tartva a további bántalmazásoktól – látszólag beleegyezett abba, hogy az I. rendű vádlottal élettársi kapcsolatba lépjen, és Németországban prostitúciós tevékenységet folytasson.

A vádlottak meg is tették az előkészületeket a külföldi utazás megszervezésére, elhozták a sértett lakóhelyéről ruháit, okmányait, és egy Németországban élő prostituálttal is beszélt az I. rendű vádlott arról telefonon, hogyan lehetne a sértettet kint prostituáltként munkába állítani.

A sértett 2017. április 21-én reggel – kihasználva azt, hogy a vádlottak még aludtak – el tudott menekülni a házból, és bejelentést tett a rendőrségen.

Eljáró bíróság: