Hét év négy hónap fegyházzal büntették az ismerősét fogva tartó, megverő szolnoki férfit

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 6. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt R. T. és társai ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék elsőfokon meghozott ítéletét. Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 7 év 4 hónap fegyház és 8 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: tekintettel a vádlott által elkövetett bűncselekmények jellegére, arra, hogy a vádlott többszörös visszaeső, az elsőfokú bíróság arányos büntetést szabott ki, ezért a Szegedi Ítélőtábla megítélése szerint a büntetés enyhítésére nem kerülhetett sor.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, társtettesként elkövetett testi sértés bűntettében és társtettesként elkövetett emberkereskedelem előkészületének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2019. május 16-án R. T. elsőrendű vádlottat. Ezért őt, mint többszörös visszaesőt a bíróság 7 év 4 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. (Az ügyben érintett II. és III. rendű vádlott ítélete, amely a II. rendű vádlott esetében 2 év, a III. rendű vádlott esetében 1 év 8 hónap, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtön lett, az elsőfokú eljárás során jogerőre emelkedett.)

xxx

Az elsőfokú ítélet szerint 2017 tavaszán az I. rendű vádlott – mások mellett – együtt lakott Szolnokon a II. és a III. rendű vádlottal. Április 10-én az I. rendű vádlott megismerkedett egy szolnoki parkban egy ittas állapotban lévő asszonnyal, az ügy sértettjével, akit meghívott a házukba, ahol bemutatta társainak. Közös italozásba kezdtek, majd a sértett ott éjszakázott, és még két napig a vádlottakkal maradt az épületben.

A sértett április 13-án lépett ki a házból, hogy hazamenjen, de az I. rendű vádlott utána sietett, karjánál megragadta, és visszavitte az ingatlanba. Ott a férfi kiabálni kezdett az asszonnyal, közölte vele, hogy a házat nem hagyhatja el, majd megrugdosta a sértettet. A bántalmazásba bekapcsolódott a II. és a III. rendű vádlott is, felmosó nyéllel, vágódeszkával is ütötték áldozatukat. Majd az asszonyt folyamatosan figyelték, nem engedték, hogy az ingatlant elhagyja.

Az ezt követő napok egyikén az I. és a II. rendű vádlott elhatározta, hogy az az I. rendű vádlott a sértettet Németországba viszi azért, hogy ott prostituáltként dolgozzon, és az ebből származó bevételt közösen felélik. A sértett – tartva a további bántalmazásoktól – látszólag beleegyezett abba, hogy az I. rendű vádlottal élettársi kapcsolatba lépjen, és Németországban prostitúciós tevékenységet folytasson.

A vádlottak meg is tették az előkészületeket a külföldi utazás megszervezésére, elhozták a sértett lakóhelyéről ruháit, okmányait, és egy Németországban élő prostituálttal is beszélt az I. rendű vádlott arról telefonon, hogyan lehetne a sértettet kint prostituáltként munkába állítani.

A sértett 2017. április 21-én reggel – kihasználva azt, hogy a vádlottak még aludtak – el tudott menekülni a házból, és bejelentést tett a rendőrségen.

Eljáró bíróság: