Összesen 37 év börtönnel büntették a költségvetési csalókat

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 3. kedd, 13:30
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a költségvetési csalás miatt K. T. és társai ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék elsőfokon meghozott ítéletét.

Az ítélőtábla kimondta: a konspiratív jelleg hiánya miatt az ügyben nem állapítható meg a bűnszervezetben való elkövetés, ezért mérsékelte a vádlottak büntetését. Így az I. és a II. rendű vádlott jogerős büntetése 8-8 év, a III. rendű vádlotté 6 év, a IV. rendű vádlotté 5 év, az V. rendű vádlotté 4 év 6 hónap, a VI. rendű vádlotté 5 év 6 hónap szabadságvesztés lett. Emellett a vádlottakat különböző időtartamra eltiltotta a bíróság a közügyek gyakorlásától és a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól is.

Mivel a vádlottak cselekményüket a másodfokú ítélet szerint nem bűnszervezetben követték el, a büntetésüket fegyház helyett börtönben kell letölteniük, és legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltése után bocsáthatóak feltételes szabadságra.  

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Az ügy lényege:

Az I. rendű vádlott K. T.  2011-ben kapcsolatba került egy szlovákiai tejgyár logisztikai igazgatójával. Ezt követően megkereste unokaöccsét, a II. rendű vádlottat azzal, hogy Szlovákiából tejet tudna behozni, és ebben kérné a segítségét. A két vádlott kétszintes céghálózatot hozott létre, amely bűnszervezetként működött.

Az első szinten lévő gazdasági társaságok hiányosan, késve nyújtottak be adóbevallást, az adóbevallásokban a fizetendő adó ellentételezésére tényleges gazdasági esemény nélkül kiállított számlák áfáját vonták le.  A második szinten lévő társaságok valós gazdasági tevékenységet nem folytattak, szerepük pusztán az volt, hogy a tejet megvásárló, majd azt a multinacionális cégek felé továbbító, nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok közvetlenül ne a tejet importáló céggel álljanak kapcsolatban.

Az I. és a II. rendű vádlott által létrehozott szervezetnek a kezdetektől fogva nem állt szándékában az első szinten álló gazdasági társaságok áfa-fizetési kötelezettségének teljesítése. A bejegyzett ügyvezetők (III., IV., V. és VI. rendű vádlottak) által vezetett társaságok munkáját is az I. és a II. rendű vádlott végezte, akiktől a többi vádlott havonta 150-350 ezer forint közötti fizetést kapott. Valamennyien tisztában voltak azzal, hogy az első szinten lévő gazdasági társaságok az adófizetési kötelezettségeiket nem teljesítik, így a szervezet tagjai bűncselekményt követtek el, amivel a 2010-es évek elején összeségében több mint 2 milliárd forintos kárt okoztak az állami költségvetésnek az áfa be nem fizetésével.

A Szolnoki Törvényszék 2018. november 27-én kihirdetett ítéletében az ügy I. rendű vádlottját 2 rendbeli felbújtóként elkövetett költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek és ezért őt 9 év fegyházra, 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy többi vádlottja 9 év (II. rendű), 7 év (III. rendű), 6 év (IV. rendű), 6 év (V. rendű), 6 év 6 hónap (VI. rendű), fegyházbüntetést és közügyektől eltiltás büntetést kapott. Emellett a törvényszék összességében több tízmillió forint értékben vagyonelkobzásokat is elrendelt. Mivel a cselekményt bűnszervezetben követték el, feltételes szabadságra egyikük sem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőik az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése, új eljárás lefolytatása, felmentés, a büntetések enyhítése érdekében is nyújtottak be fellebbezéseket. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: