Embercsempészés bűntette Csongrád megyében (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 11. szerda, 09:00
Összegzés: 

Társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek 2017. szeptember 14-én a Szegedi Járásbíróság R. F. román állampolgárságú I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 1 év 2 hónap börtönre és 2 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.  Az ügy II. rendű vádlottja, L. C. A. román állampolgár társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettének kísérletéért 1 év 8 hónap börtön és 2 év Magyarország területéről történő kiutasítás büntetést kapott. Az ügy III. rendű vádlottját, I. R.-M. román állampolgárt az ellene társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vád alól a Szegedi Járásbíróság felmentette.

A döntés ellen az ügyész mind a három vádlott terhére súlyosításért, a III. rendű vádlott esetében bűnösségének társtettesként, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettében történő megállapítása és vele szemben szabadságvesztés és kiutasítás büntetés kiszabása érdekében fellebbezett. A vádlottak és védőik egyezően a büntetések enyhítését kérve nyújtottak be fellebbezést.

A Szegedi Törvényszék, felülbírálva az elsőfokú bíróság ítéletét, bizonyítottnak látta a III. rendű vádlott bűnösségét, és ezért őt 4 év 6 hónap börtönre és 5 év kiutasításra ítélte. Megváltoztatta az I. és a II. rendű vádlott büntetését is a törvényszék: az I. rendű vádlottal szemben kiszabott börtön mértékét 2 évre, a II. rendű vádlott esetében pedig 3 évre súlyosította.

Mivel a III. rendű vádlott esetében bűnösség tekintetében egymásnak ellentmondó ítéletek születtek, megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége, amivel élt is a vádlott és védője. Mindketten felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A három vádlott 2015. augusztus 18-án a romániai Galati városából Budapestre utaztak egy Dacia személyautóval és egy Mercedes Sprinter típusú tehergépkocsival. Az I. és a II. rendű vádlottak augusztus 19-én a késő esti órákban Mórahalom térségébe mentek, ahol másnap hajnalban az embercsempészek segítségével a szerb-magyar államhatárt korábban átlépő 30 szír állampolgárt a II. rendű vádlott által vezetett Mercedes ülések nélküli rakterébe zsúfolták be. Ezt követően az I. és a II. rendű vádlott Magyarország belső területei felé indult el Németország irányába úgy, hogy az I. rendű vádlott a Daciával előfutóként haladt a migránsokat szállító, és a II. rendű vádlott által vezetett Mercedes előtt.

Néhány perccel az indulást követően a járműveket a rendőrök Mórahalom belterületén igazoltatták, majd a vádlottakat a migráns személyekkel együtt előállították.

A vádlottak az embercsempészésérét fejenként 200-200 eurót kaptak volna.

Az eljárás során nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az I. és a II. rendű vádlottakat a III. rendű vádlott bírta volna rá ara, hogy ezért a pénzért, valamint további 200 euró költségtérítés ellenében szállítsanak embereket Németországba. Az sem volt bizonyítható, hogy a szállításhoz a III. rendű vádlott biztosította volna a járműveket – áll az elsőfokú ítéletben, míg a másodfokú bíróság ezeket a cselekményeket bizonyítottnak találta.

Eljáró bíróság: