Költségvetés csalás bűntette Szegeden (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 12. csütörtök, 11:00
Összegzés: 

Üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségben mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. október 14-én G. J. elsőrendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 3 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, K. S. A. üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettéért és 3 rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségéért 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönt és 3 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás büntetést kapott.

Az elsőfokú ítélet az I. rendű vádlott esetében jogerőre emelkedett, míg a II. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak gazdasági társaságokat működtettek Szegeden, amelyek dísznövény nagykereskedéssel foglalkoztak. Ezek működése során a vádlottak szándékosan valótlan tartalmú számlákat fogadtak be olyan cégektől, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak, nem voltak valós készleteik és nem rendelkeztek értékesítendő áruval sem.

A vádlottak ezeket a hamis számlákat a cégjeik könyveléseiben elhelyezték, az adóbevallásaikban szerepeltették, és ez által vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. Ez az összeg a II. rendű vádlott esetében 48,7 millió forintot tett ki.

Eljáró bíróság: