Hét év három hónap börtönnel büntették a szerb kábítószercsempészt

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 12. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette és más bűncselekmény miatt S. N. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben az elsőfokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét.

A vádlott szabadságvesztésének tartamát 8 évről 7 év 3 hónap börtönre enyhítette az ítélőtábla, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az ítélőtábla enyhítő körülményként vette figyelembe – egyebek mellett – azt is, hogy a vádlott már az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, lemondott a tárgyalás jogáról, így meggyorsította az eljárás befejezését. Emellett további enyhítő körülményként értékelte a másodfokú bíróság, hogy a vádlott külföldi állampolgár, büntetését a családjától távol kell letöltenie, és hosszú ideig volt előzetes letartóztatásban. Mindezek alapján – figyelemmel a Szegedi Ítélőtábla ítélkezési gyakorlatára is – az ítélőtábla indokoltnak látta az elsőfokon kiszabott büntetés enyhítését.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségben mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. október 1-én S. N. szerb állampolgárt. Ezért a férfit a bíróság 8 év börtönre ítélte, 9 évre kitiltotta Magyarország területéről és 1 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2018 márciusában vásárolt Szerbiában, Belgrádban egy autót. Két héttel később, március 17-én a vádlott úgy jelentkezett belépésre Magyarország területére, hogy pár nappal korábban kábítószert fogyasztott. A határátkelőn megállapították, hogy a férfi a vezetési képességeire hátrányosan ható szer befolyása alatt vezette autóját.

A határon végzett vizsgálat során a gépjármű utasterében a kábítószerkereső kutya kábítószert fedezett fel. Ezt követően a pénzügyőrök a csempészére átalakított jármű rejtekhelyén egy csomagot találtak, amely nettó 996,28 gramm barna színű, heroinra jellemző vegyületeket tartalmazó port tartalmazott. A por nettó heroin-bázis tartalma 562 gramm volt, amely különösen jelentős mennyiségnek számít.

Eljáró bíróság: