Két év hat hónapra ítélték a fegyőrt lefizetni akaró rabot

Tárgyalás időpontja: 
2020. június 25. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a hivatali vesztegetés bűntette miatt D. L. G. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 2 év 6 hónap fegyház lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokú bíróság, tekintettel az ügy minden körülményére, arányos büntetést szabott ki, így annak sem mérséklésére, sem súlyosítására a Szegedi Ítélőtábla nem látott indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Hivatali vesztegetés bűntettében találta bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. szeptember 2-án D. L. G. vádlottat, ezért őt – mint többszörös visszaesőt – 2 év 6 hónap fegyházra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, kimondva, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság a vádlottal szemben 100 ezer forint összegben vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, a vádlott védője a tényállás megalapozatlansága miatt felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára

xxx

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2018. május 9-én a Szegedi Fegyház és Börtönben töltötte büntetését. Aznap a szolgálatatot teljesítő körletvezető bv. őrmester 8:30 óra körüli időben a zárkából, ahol a vádlott is fogva volt, engedte ki az aznap nem dolgozó fogvatartottak szabad levegőn tartózkodásra. Motozást követően a zárkát mindegyik elítélt elhagyta, de a vádlott nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

Miközben a körletfelügyelő zárta volna vissza a zárka ajtaját, a vádlott megkérdezte tőle: nem vinne-e neki egy telefont 100 ezer forintért? A körletfelügyelő visszakérdezett, hogy komolyan gondolja-e, majd miután válasz nem érkezett, visszacsukta a zárkaajtót. A körletfelügyelő ezután szóban és írásban is jelentette a történteket az elöljáróinak. A vádlott és a körletfelügyelő beszélgetésén más nem volt jelen.

A börtönszabályzat értelmében a körletfelügyelők nem jogosultak arra, hogy a fogvatartottak részére telefont biztosítsanak, és azzal a vádlott is tisztában volt, hogy a körletfelügyelő az előírásokat szegné meg, ha részére mobiltelefont biztosítana.

A vádlott az eljárás során nem kívánt vallomást tenni.

Eljáró bíróság: