Pénzmosás Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2020. június 30. kedd, 10:00
Összegzés: 

Kilenc vádlott ellen pénzmosás büntette miatt indított ügyben döntött a Szegedi Törvényszék 2019. február 14-én. Az I. rendű vádlottat C. J. C. J. Magyarországon élő nigériai állampolgárt a törvényszék 5 év, a II. rendű vádlott O. E.-t és a III. rendű vádlott K. U.-t egyezően 3-3 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság. (Ők a bűncselekményt bűnszervezetben követték el.). A IX. rendű vádlott 1 év 8 hónap szabadságvesztés büntetést kapott, míg többi vádlott esetében végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést szabott a Szegedi Törvényszék.

Az ítélet ellen az ügyészség az V. és a VI. rendű vádlott esetében a büntetés súlyosítását kérve fellebbezett, míg az I., II. III. és IX. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. Az elsőfokú ítélet a IV., VII. és VIII. rendű vádlott esetében jogerőre emelkedett.

 

Az ügy lényege:

Az elsőfokú ítélet szerint az I. rendű vádlott két nigériai személlyel ismerkedett meg, akik 2015-ben azzal bízták meg, hogy részben ő, részben az általa beszervezett személyek magyarországi bankoknál bankszámlát nyissanak. Tegyék ezt azért, hogy azokra külföldi személyektől, illetve gazdasági társaságoktól nagy összegű USA dollár és euró átutalásokat fogadjanak. A megbízás így szólt: a beérkező pénzeket rövid időn belül készpénzben fel kell venni, majd azt átadni egy Ausztriában élő ghánai személynek. A fentiekért cserében az I. rendű vádlottat minden átutalás esetében az átutalt összeg 10 százaléka, míg a számlát nyitó, a beérkező pénzeket felvevő és továbbító személyt az átutalt összeg további 10 százaléka illeti.

Az eljárás során azonosított, külföldi cégektől és magánszemélyektől érkezett átutalások minden esetben bűncselekmény elkövetéséből származtak. Az ismeretlen elkövetők megszerezték a sértettek bankszámlaszámát, a számlavezető bankjuk nevét, feltörték a sértettek e-mail fiókját, majd a sértett nevében annak e-mail címéről, máskor faxon a sértett bankjának átutalási megbízásokat küldtek. Ezek szerint egy – ténylegesen meg sem történt – áruvásárlás vagy üzleti kapcsolat ellenértékeként a sértett bankszámlájáról utaljanak át meghatározott összegeket a Magyarországon megnyitott bankszámlákra.

A fenti módszerrel elkövetett bűncselekmények eredményeként bűncselekményből származó pénzek érkeztek az ügy vádlottjainak bankszámláira.

A bűncselekményt a vádlottak az I. rendű vádlott irányításával követték el. Összesen legalább 32, a bűncselekmény elkövetése érdekében megnyitott bankszámlára érkezett pénz legalább 61 átutalás során. Így összesen 307,7 millió forintnyi érték érkezett be az országba, amelyből 54 átutalás kapcsán mintegy 254,7 millió forintot vettek fel a vádlottak. Hét átutalás megszerzését sikerült megakadályozni.

A vádlottak tudtak arról, hogy az általuk felvett összegek büntetendő cselekményből származnak, és a pénzt ennek ismeretében szerezték meg. A bankszámlák megnyitására és felhasználásra jellemzően Szegeden, néhány esetben Budapesten került sor.

A bűnszervezet működése 2015 szeptemberétől 2017 április végéig tartott, ekkor fogták el a gyanúsítottakat.

Eljáró bíróság: