3,6 millárdos adócsalás ügyében döntött a Szegedi Ítélőtábla

Tárgyalás időpontja: 
2020. július 3. péntek, 09:00
Összegzés: 

Több ponton is megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítéletét az adócsalás és más bűncselekmények miatt dr. P. K. I és társai ellen indított büntetőügyben.

Az I. rendű vádlott esetében nem változott a kiszabott szabadságvesztés mértéke, így az ő jogerős büntetése 8 év fegyház lett. A II. rendű vádlott fegyházbüntetését 8 év fegyházról 7 év börtönre, a III. rendű vádlottét 1 év 10 hónapról 1 év börtönre enyhítette az ítélőtábla. Az elsőfokon kiszabott egyéb büntetések nem változtak.

Az ítélet indoklásában elhangzott: olyan nagy összeggel (3,6 milliárd forint) károsították meg a költségvetést a vádlottak, hogy az I. rendű vádlott esetében az elkövetés óta eltelt rendkívül hosszú időt tekintetbe véve sem tartotta indokoltnak az ítélőtábla a büntetés mértékének megváltoztatását. A belső arányosság miatt lett a II. rendű vádlott büntetése kisebb, míg a fegyház helyett börtönfokozatra enyhítést a II. rendű vádlott betegsége indokolta. A III. rendű vádlott esetében azért lett kisebb büntetés, mert neki a bűncselekmény elkövetésben csak kisebb szerepe volt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

A Kecskeméti Törvényszék 2019. március 25-én meghozott elsőfokú ítéletében dr. P. K. I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki 5 rendbeli, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében, társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében és több rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében.

A bíróság ezért az I. rendű vádlottat – mint bűnszervezetben elkövetőt – halmazati büntetésül 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a jogtanácsosi foglalkozástól való végleges eltiltásra, valamint 8 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte és a vádlottal szemben 32.7 millió forint összegű vagyonelkobzást rendel el. A bíróság kimondta: az I. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ügy II. rendű vádlottja G. P. N. bolgár állampolgár 5 rendbeli bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettéért és társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettéért – mint bűnszervezetben elkövető – halmazati büntetésül 8 év fegyház és 8 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás büntetést kapott, és vele szemben 548.6 millió forint összegű vagyonelkobzást rendel el a bíróság. A II. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

G. E. G. III. rendű vádlott, román állampolgárt bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettéért és társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettéért – mint bűnszervezetben elkövetőt – halmazati büntetésül 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a törvényszék. Feltételes szabadságra ő sem bocsátható.

Az ügy lényege:

Egy szingapúri székhelyű cégben vezető tisztséget viselő három szingapúri állampolgár 2001. januárját megelőzően – pontosabban meg nem állapítható időpontban és körülmények között – megállapodott abban, hogy Távol-Keletről származó számítástechnikai eszközöket, elsősorban merevlemezeket fognak behozni Magyarországra. Ezeket az eszközöket általános forgalmi adóval terhelt áron értékesítik, azonban általános forgalmi adónemben az adófizetési kötelezettségüknek nem fognak eleget tenni azért, hogy így nagyobb bevételre tegyenek szert. Ennek megvalósításához megállapodtak az általuk már korábban ismert I. rendű és II. rendű vádlottakkal, hogy segítik őket:

E szingapúri személyek – akik 2000-től 2007. decemberéig egymást váltva tartózkodtak Magyarországon – intézték az áruk beszerzését, és a II. rendű vádlottat bízták meg azzal, hogy a külföldről Magyarországra érkező áruk vámkezelésének lebonyolításában közreműködjön, elszállítását koordinálja, az árut szállító tehergépkocsik kirakodását megszervezze, a szállítási okmányokat aláírja és lepecsételje, az áru kiadását, a garanciális ügyintézést, továbbá a vevőktől beérkező vételár Szingapúrba történő utalását is segítse.

Az I. rendű vádlott feladata az volt, hogy megtervezze az adófizetési kötelezettség megkerülésével folytatandó gazdasági tevékenységhez és az ebből származó bevétel eredetének leplezését szolgáló pénzátutalásokhoz szükséges céghálózatot, lelepleződés veszélye esetén újabb cégek bevonását megszervezze és lebonyolítsa e cégek megalapítását, cégmódosításait, a könyvelésük biztosítását, és a részére vádlott társai által továbbított értékesítési számlákat a könyvelőnek eljuttassa. Az I. rendű vádlott a szingapúri állampolgárok tevékenységének leplezése érdekében biztosította az áru értékesítését ténylegesen végző cégek alkalmazottainak foglalkoztatását, valamint e cégek részére a helyiségbérlést. Emellett ellátta a mindezen tevékenységgel összefüggő jogi természetű ügyeket, illetve tárgyalt azokkal a vevőkkel, akik azért reklamáltak, mert a részükre kiállított számlák kapcsán adóhatósági problémájuk akadt.

A III. rendű vádlott 2007 augusztusától, annak tudatában, hogy az áfát nem fizetik be, alkalmazottként vett részt a bűncselekmények elkövetésében.

A vádlottak utalási láncot építettek ki, és különböző cégek közbeiktatásával küldték ki a pénzt Szingapúrba, így megvalósítva a pénzmosás bűncselekményét. A II. és III. rendű vádlott emellett jelentős mennyiségű készpénzt is felvett a bevételekből.

A bűnszervezet tagjai tevékenységük során mintegy 3,6 milliárd forint áfa elcsalásával okoztak kárt a költségvetésnek.

Eljáró bíróság: