Felfüggesztett szabadságvesztést és párjától megbocsátást kapott az élettársát megszúró férfi

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 3. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Enyhítette a Szegedi Ítélőtábla az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt Cs. J. ellen indított büntetőügyben az elsőfokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 2 év börtön lett, melynek végrehajtását a bíróság 5 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet indokolásában elhangzott, jelen ügyben a vádlott vonatkozásában oly nagyszámú és nyomatékos enyhítő körülmény állt fenn, mint a büntetlen előélet, a sértetti megbocsátás, az, hogy a vádlott a cselekmény után maga értesítette a mentőket és a rendőrséget. A vádlott a sértettel egyébként azóta is élettársi kapcsolatban él a férfi ingatlanában, akiről gondoskodik is. Ezen körülményeket mérlegelve a táblabíróság, a vádlottal szemben a törvényi minimumban meghatározott tartamú és leghosszabb próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabása mellett is biztosítottnak látta a büntetési célok megvalósulását, a speciális prevenciót, vagyis azt, hogy a vádlott a büntetés hatására a jövőben tartózkodni fog a bűncselekmények elkövetésétől. Amennyiben a meghatározott próbaidő alatt a vádlott újabb bűncselekményt követne el - mely miatt a bíróság végrehajtandó szabadságvesztésre ítélné - az esetben a most kiszabott 2 évi szabadságvesztés végrehajtását is el kell majd rendelni vele szemben.  A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Előzmény:

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott és a sértett élettársi kapcsolatban éltek egymással a férfi ingatlanában. Kapcsolatuk megromlott, ezért közöttük rendszeres viták, veszekedések alakultak ki. A férfi több alkalommal felszólította a sértettet, hogy költözzön el az ingatlanából erre a nő azonban nem volt hajlandó.

2018. szeptember 16. napján a délutáni órákban a vádlott és a sértett is az otthonuk hálószobájában tartózkodott és az ittas állapotban lévő sértett veszekedni kezdett a tv-t néző vádlottal, aki a sértett viselkedése miatt annyira idegessé vált, hogy a dohányzóasztalon lévő 13 cm pengehosszúságú kést magához vette és azzal legalább közepes erővel mellkason szúrta a nőt.

Ezt követően a vádlott a kést a földre dobta és azonnal értesítette a központi segélyhívót és a mentőszolgálatot. A helyszínre kiérkező mentőegység a sértettet ellátta, majd kórházba szállította.

A nő a szúrás következtében 8 napon túl gyógyuló mellkasi szúrt sérülést szenvedett el, melynek tényleges gyógytartama 4 hét volt.

A mellkasba legalább 3.3 cm-rel behatoló szúrás a sértett mellüregét megnyitotta. Az ilyen sérülés minden esetben – a tényleges gyógytartamtól függetlenül – életveszélyes sérülésnek minősül, habár a sértettnél ténylegesen közvetlen életveszélyes állapot nem alakult ki.

Az eljárás során a sértett a vádlottnak megbocsájtott.

Az elsőfokú bíróság ítéletének indokolásában kifejtette, hogy a büntetlen előéletű vádlottal szemben a büntetés kiszabása során irányadó 5 éves középmértéktől - a nagyszámú enyhítő körülményre tekintettel - a vádlott javára tért el és a kiszabott szabadságvesztés tartamát a törvényi minimumhoz közel határozta meg.

Tekintettel arra, hogy az ügyben az ügyészség a vádlott terhére nem jelentett be fellebbezést – a súlyosítási tilalom miatt – a másodfokon eljáró ítélőtábla a törvényszék által elsőfokon kiszabott büntetésen nem súlyosíthat.

Eljáró bíróság: