Jogerősen 6 év 8 hónap börtönt kapott a Röszkén megbuk ott bolgár kábítószercsempész

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 8. kedd, 10:30
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt M. S. Z. bolgár állampolgárságú vádlott ellen indított büntetőügyben az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. Az elsőfokú ítélet megváltoztatására azonban csupán a törvényszék által megállapított bűnügyi költség vonatkozásában volt szükség, a vádlott büntetését érintő rendelkezéseket a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év 8 hónap börtön és 7 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.
Az ítélet indoklásában elhangzott: az elsőfokú bíróság – túlnyomóan helyesen állapította meg a vádlott terhére és javára - a büntetéskiszabás körében - értékelhető súlyosító és enyhítő körülményeket, azonban további súlyosító körülményként értékelte az ítélőtábla azt, hogy a vádlott által az országba behozni szándékozott kábítószer tiszta hatóanyagtartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának 3,5 – szerese, de enyhítő körülményként értékelte, hogy a terhelt már 1,5 éve előzetes fogvatartásban van. Az elsőfokú bíróság által már értékelt és a most megállapított új körülményeket is figyelembe véve a Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság arányos és az ítélkezési gyakorlatnak megfelelő büntetést szabott ki, így sem a lényeges súlyosításra, sem a lényeges enyhítésre nem látott indokot.
A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Előzmény:

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. november 6-án M. S. Z. bolgár állampolgárságú vádlottat, ezért őt 6 év 8 hónap börtönre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.
A döntés ellen az ügyészség a vádlott terhére súlyosításért, hosszabb tartamú, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében, míg a vádlott és védője egyezően a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.
xxx
Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2018. december 29. napján egy Németországban tartózkodó ismerősétől telefonhívást kapott, melynek során az Ahmed keresztnevű hívó arról tájékoztatta a vádlottat, hogy megbízói 2.500 eurót ajánlottak arra az esetre, ha a vádlott elszállít 5 kg marihuánát Presevóból Milánóba.
A vádlott az ajánlatot rögtön elfogadta, majd még aznap este Presevóba utazott a tulajdonát képező személygépkocsival. Itt, az eljárás során ismeretlenül maradt megbízói részére a gépjárművét átadta, akik a gépjármű átalakítása során annak alvázára erősítettek egy fém dobozt, amelybe, valamint a gépjármű karosszériájának és utasterének több gyári üregébe is elrejtették a kábítószert tartalmazó, összesen 87 db csomagot, melyek 30.057 gramm nettó össztömegű növényi anyagmaradványt tartalmaztak.
2018. december 30. napján a kábítószert tartalmazó csomagokkal együtt az átalakított gépjárművet a megbízóktól a vádlott visszakapta, majd utasként – a személygépkocsiban elrejtett kábítószerről semmit nem tudó – fiával elindultak Milánó felé.
A Szerbiából Magyarországra tartó gépjárművet a Röszkei Autópálya Határátkelőhelyen a NAV pénzügyőrei ellenőrzés alá vonták, majd a tételes átvizsgálását követően előkerült a személygépkocsiból a 87 db kábítószert tartalmazó csomag, melyek nettó súlya 30.057 gramm volt.
A kábítószer kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket – köztük delta-THC-t – tartalmazott. A növényi anyag totál-THC-tartalma 4.158 gramm volt, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 347 %-a, vagyis mintegy 3,5-szerese.
A vádlott az eljárás során tartott előkészítő ülésen a vád tárgyává tett bűncselekményben bűnösségét beismerte.

Eljáró bíróság: