Együtt maradhat családjával, felfüggesztett börtönt kapott a nigériai származású szegedi férfi

Tárgyalás időpontja: 
2020. november 25. szerda, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az önbíráskodás bűntette és más bűncselekmények miatt a nigériai állampolgárságú N. U. C. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletét. Az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát a törvényi minimumra, 2 évre enyhítette, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottal szemben kiszabott kiutasítást, a megváltozott családi körülményeire tekintettel, mellőzte az ítélőtábla.

Az ítélet indokolásában elhangzott: Ügyészi fellebbezés hiányában - a beállt súlyosítási tilalom miatt - hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabására a másodfokú bíróságnak eleve nem volt törvényes lehetősége. A vádlotti és védői indítvány szerinti lényeges enyhítést célzó fellebbezésekben előadottakat azonban osztotta az ítélőtábla, azokat alaposnak találta. Tekintettel arra, hogy a büntetlen előéletű vádlott időközben elvégezte az egyetemet, megnősült és gyermeke is született - akinek eltartásáról gondoskodik - beilleszkedett a társadalomba, annak hasznos és törvénytisztelő tagja, illetve a további nagy számú enyhítő körülményre (megbánás, sértetti megbocsátás, további időmúlás) is figyelemmel, az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy a büntetés célja, hosszabb tartamú próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása mellett, a Magyarország területéről történő kiutasítás mellőzése esetén  is elérhető.  

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Előzmény:

Önbíráskodás bűntettében, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és lopás vétségében is bűnösnek mondta ki a Szegedi Törvényszék 2019. április 4-én N. U. C. nigériai állampolgárságú vádlottat és ezért őt 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

A döntést az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője egyezően az önbíráskodás és lopás vonatkozásában felmentésért és a büntetés lényeges enyhítése, valamint a kiutasítás mellőzése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

***

 A bíróság által megállapított tényállás lényege:

A vádlott 2016.  április 5.-én késő délután több ismerősével egy szegedi sörözőbe ment, majd közölte az egyik társaságában lévő személlyel, hogy az ő fogyasztását is állni fogja, meghívja őt. Ennek ellenére a későbbiekben a vádlott felszólította a férfit, hogy a 2.000 forint értékű fogyasztását rendezze, amelyre ő nem volt hajlandó tekintettel a vádlott korábbi felajánlására. A vádlott ekkor egyik kezével megragadta a sértett ruházatát, míg másik kezével a sértett nadrágzsebéből kivette annak mobiltelefonját és irattárcáját – benne a személyi okmányaival és 75.000 forint készpénzzel – és olvasószemüvegét. A vádlott közölte a sértettel, hogy értékeit akkor adja vissza számára, ha az általa jogosnak vélt tartozását - a 2.000 forintot – számára megfizeti.  Erre a sértett továbbra sem volt hajlandó, ezért a vádlott egy székkel több alkalommal a karján és hátán megütötte. A bántalmazás során a sértettnek sérülése nem keletkezett.

Az időközben a cselekményről értesített rendőrség a kiérkezését követően a vádlottnál megtalált értékeket a sértettnek a helyszínen visszaadta. Ezután a vádlott a fenti eseményeket követően néhány ismerősével átment egy közeli kávéházba, ahol tovább italoztak. Itt tartózkodott a vádlott egy szintén nigériai származású ismerőse is, aki az este folyamán tárcáját a kávézóban elveszítette. Az éjszaka folyamán azt a vádlott megtalálta és eltette. A férfi mikor észlelte, hogy elhagyta a pénztárcáját felszólította az ott tartózkodókat, hogy adják azt vissza számára, ekkor a vádlott távozni próbált a kávézóból, de a férfi elé állt, majd kérdőre vonta miért akarja elhagyni a szórakozóhelyet. Hangos vita és lökdösődés alakult ki a bejárat elé, az utcára sodródó felek között, mely során a pénztárcáját kereső férfi 5-6 alkalommal megütötte a vádlottat, aki a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A verekedést észlelő személyek egy részének sikerült a dulakodó feleket szétválasztani, így a verekedésnek véget vetettek. Fenti eseményeket követően - kb. 10 perc elteltével - a két ittas férfi ismét dulakodni kezdett az utcán, amikor a vádlott két alkalommal megütötte honfitársát. Egyik közös ismerősüknek ismét sikerült szétválasztani őket, majd a vádlottat elrángatta onnan. A másik férfi távozni akart a helyszínről, ezért egy közelben álló taxihoz ment amikor a vádlott hátizsákjából elővette összecsukható zsebkését, a férfi után szaladt és őt utolérve, hátulról, egy alkalommal hátba szúrta.  A férfi a szúrás következtében valójában 8 napon belül gyógyuló szúrt sérülést szenvedett el, azonban mivel a szúrás a férfi mellhártyaüregét elérte, azt megnyitotta, a sérülés – a ténylegesen bekövetkezett sérüléstől függetlenül – életveszélyes sérülésnek minősül, habár a sértettnél közvetlen életveszélyes állapot nem alakult ki. A vádlott a helyszínről elmenekült, az elkövetéshez használt kést eldobta, de a rendőrök rövid időn belül elfogták és az intézkedés során megtalálták nála a megszúrt férfi tárcáját is. Tekintettel arra, hogy az ügyben az ügyészség a vádlott terhére nem jelentett be fellebbezést – a súlyosítási tilalom miatt – a másodfokon eljáró ítélőtábla a törvényszék által elsőfokon kiszabott büntetésen nem súlyosíthat.

Eljáró bíróság: