Jogerős lett a kábítószer kereskedő makói pár büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2020. december 11. péntek, 09:00
Összegzés: 

Végzésével helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a társtettesként elkövetett kábítószer- kereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt D. A.-né és társa ellen indított büntetőügyben az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 6 év fegyház és 6 év közügyektől eltiltás, míg II. rendű vádlotté 6 év börtön, valamint szintén 6 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indokolásában elhangzott: az elsőfokú bíróság – túlnyomóan helyesen állapította meg a vádlottak terhére és javára - a büntetéskiszabás körében - értékelhető súlyosító és enyhítő körülményeket, erre tekintettel a Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság arányos - az enyhítő körülmények túlsúlyára figyelemmel, középmérték alatti -büntetést szabott ki mindkét vádlott vonatkozásában. A másodfokú bíróság a büntetés lényeges enyhítésére nem látott indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Előzmény:

Társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. július 04-én D. A.-né első-, és D. A. másodrendű vádlottakat, ezért őket – halmazati büntetésül - egyezően 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az I. rendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztést fegyházban, míg II. r. vádlottét börtönben rendelte végrehajtani a törvényszék.

Az ítélet ellen az I. r. vádlott enyhítésért, II. r. vádlott elsődlegesen felmentés, másodlagosan eltérő minősítés megállapítása mellett enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. A vádlottak védői az I. r. vádlott vonatkozásában a büntetés enyhítése érdekében, II. r. vádlott esetében pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. Az ügyészség az elsőfokú bíróság ítéletének helyben hagyására tett indítványt.

A bíróság által megállapított tényállás lényege:

Az I. és II. rendű vádlott előzetes megállapodásuknak megfelelően, a jövedelmük kiegészítése érdekében 2010. év végétől 2015. március 23. napjáig magánházukban, ismeretlen eredetű és összetételű törmelékeket, anyagokat értékesítettek füstölőként.

Az I. és II. rendű vádlott, attól függően éppen ki tartózkodott az ingatlanban, szolgálta ki a helyi- és környékbeli vásárlókat. Az általuk árusított anyagokat, házfalukon, illetve Facebookon is hirdették, nyitva-tartást tettek közzé, olykor még különböző vásárlási akciókkal is igyekeztek a forgalmat növelni. A vádlottak az anyagot ismeretlen forrásból szerezték be, azokat ők keverték ki és porciózták, majd a különböző tömegű „pakkokat” 500 és 2.000 forint közti áron értékesítették. A Facebook-on közzétett hirdetésekben a vádlottak „büntetlen élvezet” megjelölést használtak az általuk eladásara kínált herbálra.

A nyomozó hatóság által 2015. március 25. napján az ingatlanukban tartott házkutatás során lefoglalt, a vádlottak által beszerzett, készletezett és adagokra szétosztott, majd forgalmazni kívánt növényi anyagok hatóanyag tartalmáról a szakértői vélemény megállapította, hogy azok egy része kábítószernek, míg másik részük új pszichoaktív anyagnak minősülnek. 

Eljáró bíróság: