Terror Törökszentmiklóson – Súlyosította az elsőfokú ítéletet a Szegedi Ítélőtábla

Tárgyalás időpontja: 
2021. február 3. szerda, 09:00
Összegzés: 

Súlyosította a Szegedi Ítélőtábla az életveszélyt okozó testi sértés, 2 rendbeli személyi szabadság megsértése és kiskorú veszélyeztetése bűntette miatt F. Gy. vádlott ellen indított büntetőügyben az elsőfokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét. A büntetett előéletű, különös visszaeső vádlott jogerős halmazati büntetése így - a törvényszék által kiszabott 10 év helyett - 12 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés lett. Emellett az ítélőtábla a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét vagy gondozását látná el. A közügyektől eltiltás tartamát a másodfokú bíróság nem változtatta meg.

A Szolnoki Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. március 16-án az élettársával, közös unokájukkal és két ismerősével, börtönben ülő fiát látogatta meg. Kocsival mentek, amit a vádlott egyik ismerőse, a későbbi sértett bérelt ki erre a célra.

A vádlott az utazás alatt sört ivott és az élettársával veszekedett, aki ezt megelégelte, és amikor visszaérkeztek Törökszentmiklósra, és megálltak egy élelmiszerboltnál, faképnél hagyta a férfit.

 Mikor a vádlott nem találta élettársát, agresszív lett és üvöltözni kezdett. Az unokájának azt mondta, levágja a fejét, ha nem kerül elő a nagyanyja. A többieket pedig azzal fenyegette, hogy ők is „kapni fognak”. Végül felszólította őket, hogy mindannyian menjenek a házába. Féltek tőle, ezért teljesítették, amit kért. A vádlott bezárta maguk mögött az udvari kaput, majd a bejárati ajtót is, és a kulcsokat a zsebébe tette. A nappaliban a bárpulthoz lépett, és a fiókból elővett egy 27 cm hosszú kést, amit látványosan a pultra tett. Folyamatosan fenyegetőzött és kiabált az unokájával. Azt mondta neki, hogy hívja fel a nagyanyját, és mondja meg neki, hogy jöjjön haza, mert, ha nem érkezik meg 5 percen belül, levágja az unokája fejét és „kinyírja” a többieket. A nagymama azonban nem fogadta unokája hívásait. Ezt látva a vádlott még idegesebb lett, a többiek hiába próbálták nyugtatni. Végül úgy tűnt, mégis sikerrel járnak, mert a vádlott a nappali ajtaja felé indult, de hirtelen meggondolta magát, visszalépett, a kést magához vette és a neki háttal ülő ismerősét jobb oldalán megszúrta. A kést a mosogatóba dobta, majd látva, hogy a férfi vérzik, azt mondta, menjen orvoshoz és elengedte őket. A megszúrt férfi közvetlen életveszélyes sérüléseket szenvedett, mentőt hívtak hozzá, és az idejében érkező gyors és szakszerű orvosi ellátás megmentette az életét.

A Szolnoki Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés, 2 rendbeli személyi szabadság megsértésének és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek 2020. május 29-én F. Gy. vádlottat, ezért őt - mint különös visszaesőt - 10 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú bíróság ítéletében megállapította, hogy a vádlott a büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható.

A döntéssel szemben az ügyészség a vádlott terhére, a szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás tartamának lényeges felemelése miatt, míg a vádlott és védője részben felmentés, részben eltérő minősítés és a kiszabott büntetés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az immár jogerős ítélet indokolásában elhangzott, hogy a Szegedi Ítélőtábla eljáró büntető tanácsa - mérlegelve az ügyben felmerült enyhítő és súlyosító körülményeket – úgy ítélte meg, hogy a büntetés kiszabása során irányadó 10 éves középmértéktől a vádlott terhére szükséges eltérni. Megítélésük szerint - az ügy összes körülményét figyelembe véve – az elkövetett bűncselekmények magas tárgyi súlyára figyelemmel, a középmértéket meghaladó 12 év szabadságvesztés büntetés kiszabása indokolt és az elkövetett bűncselekményekre tekintettel arányos. A tanács elnöke indokolásában kiemelte továbbá, hogy a vádlott a cselekményét részben különös visszaesőként, feltételes szabadság hatálya alatt követte el, mely körülmények a büntetés kiszabása során jóval nagyobb súllyal estek latba, mint a vádlott javára megállapított enyhítő körülmények.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Eljáró bíróság: