Jogerős lett a lakhatás miatt elkövetett emberölés vádlottjának büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2021. szeptember 7. kedd, 09:00
Összegzés: 

Végzésével helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntette miatt T. H. E. T. vádlott ellen indított büntetőügyben az elsőfokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét. A büntetlen előéletű vádlott jogerős büntetése így 15 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés lett. A közügyektől eltiltás tartamát sem változtatta meg a másodfokú bíróság, melyet a törvényszék a maximális 10 évben állapított meg.

A Kecskeméti Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett egy közösségi oldalon ismerkedtek meg 2018 végén – 2019 elején. A sértett Dávodon bérelt egy ingatlant azért, hogy oda közösen beköltözzenek. Ennek megfelelően a vádlott 2019. május 6-án bejelentkezett az ingatlanba. A vádlott nem dolgozott és ellátásban sem részesült, míg a sértett közmunkásként dolgozott és alkalmi munkát végzett. A vádlott és a sértett között gyakran alakult ki veszekedés és vita, ugyanis a vádlott a házimunkát nem végezte el, valamint további alkalmi munkák végzésére ösztönözte a sértettet. Az együttélés alatt az érzelmi kapocs sem alakult ki közöttük. Az állandó viták és veszekedések miatt a sértett 2019. június elején felszólította a vádlottat, hogy költözzön el, a vádlott azonban erre nem volt hajlandó, hanem még rendőri intézkedést is kért arra hivatkozással, hogy a sértett bántalmazta, ami nem felelt meg a valóságnak.

A vádlott egy alkalommal a sértett ruháit egy zsákban a lakás elé rakta és azt hazudta a sértettnek, hogy az ingatlant egy ismerőse megvásárolta.

2019. július 7-én a vádlott és a sértett ismét összevitatkoztak, amikor a sértett megpofozta a vádlottat, aki ezt követően egy bottal a sértettre ütött. A sértettet az ütés a nyakánál érte és rövid idő múlva – miután előtte fájdalomcsillapítót vett be - az eszméletét vesztette.

A vádlott ezt észlelte, de segítséget nem hívott, hanem az eszméletlen sértett fejére egy szemeteszacskót húzott, azt a nyakán szorosan megkötötte. Ezt követően a lábára egy kötelet kötött, majd a sértett testét egy gödörbe húzta és ott vegyi anyaggal leöntötte, majd növényi részekkel betemette.

A sértett után a munkatársai érdeklődtek, ekkor a vádlott a sértett telefonjáról üzeneteket küldött a saját telefonjára azt a látszatot keltve, hogy külföldön dolgozik. Néhány nap múlva a vádlott a sértett testét egy szemetesgödörhöz húzta, ismét vegyi anyaggal öntötte le, majd elhantolta. A sértett halálát fulladás okozta.

A döntéssel szemben az ügyészség a vádlott által megvalósított ölési cselekmény egyenes szándékkal történő elkövetésének megállapítása érdekében és a kiszabott szabadságvesztés tartamának súlyosítása miatt, a vádlott elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, míg védője eltérő minősítés megállapítása (aljas indokból történő elkövetés mellőzése) és erre figyelemmel a kiszabott büntetés enyhítése iránt nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az immár jogerős végzés indokolásában elhangzott, a Szegedi Ítélőtábla eljáró büntető tanácsa úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás – jelen eljárásban történő helyesbítése és kiegészítése mellett – megalapozott, és a vádlott bűnösségének megállapítása is törvényes.

 

Az ítélőtábla arra az álláspontra helyezkedett, hogy a törvényszék elsőfokú ítélete törvényes és a kiszabott büntetés mértéke – mely megegyezik a vádlott által elkövetett bűncselekmény büntetési tételkeretének középmértékével - is arányos. A jelen eljárásban kiegészített és korrigált bűnösségi körülményeket számba véve nem látott indokot az ítélőtábla sem a büntetés lényeges súlyosítására, sem pedig annak lényeges enyhítésre, erre tekintettel az ezirányú fellebbezéseket nem tartotta alaposnak. Mindezekre figyelemmel végzésével helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését.

A jogerős végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Eljáró bíróság: