Démoni megszállottságra hivatkozva állt kegyetlen bosszút a nő, most hosszú éveket tölthet rács mögött

Tárgyalás időpontja: 
2021. november 16. kedd, 09:00
Összegzés: 

Ítéletével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés kísérletének bűntette miatt K. Gy. vádlott ellen folyamatban volt büntetőügyben az elsőfokon eljárt Kecskeméti Törvényszék ítéletét. A vádlottal szemben elsőfokon kiszabott 10 év szabadságvesztés tartamát 11 év 6 hónapra súlyosította. A közügyektől eltiltás tartamát és a fegyházat, mint a szabadságvesztés büntetés végrehajtási fokozatát nem változtatta meg a másodfokú bíróság.

A bíróság által megállapított tényállás lényege vádlott nő 10 évig élt élettársi viszonyban a sértett férfivel a közös tulajdonukban lévő családi házban. Kapcsolatuk 2013-ban megszakadt, a vádlott ezt követően külföldön prostitúciós tevékenységet folytatott és időnként kábítószert is fogyasztott. 2019 júliusában a vádlott végleg hazatért Magyarországra, ekkor már a sértett férfi egy másik nővel élt élettársi kapcsolatban. A vádlott és a sértettek viszonya nem romlott meg, a sértettek ideiglenesen befogadták a vádlottat otthonukba, a vádlott mégis úgy érezte, hogy a sértettek ki akarják semmizni, a lakását el akarják venni.

A vádlott a bűncselekményt megelőző napokban kábító hatású anyagot fogyasztott, egyre zavartabbá vált, belső hangokat hallott, hangulatingadozásai voltak, kialvatlanságra panaszkodott. 2019. szeptember 14-én azt hangoztatta, hogy mindenkin bosszút áll. A késő esti órákban papír zsebkendő darabokat égetett el, szellemek jelenlétét érezte, ezért levetette a szoba falán található tükröt is. Éjszaka a kisszobában és a nappaliban lévő függönyöket, valamint a nappaliban lévő ülő-fekvőbútort meggyújtotta, majd a Tiszakécskei Rendőrőrsre ment, ahol bejelentette, hogy rágyújtotta a házat a sértettekre.

Három óra körül a sértett férfi arra ébredt, hogy tűz van, felébresztette az élettársát, akivel előbb az utcára menekültek, majd visszamentek a lángoló épületbe, hogy kimentsék a vádlottat is, mivel nem tudták, hogy a nő időközben már elhagyta az épületet. A tűzoltókat egy járókelő értesítette. A tűz következtében a ház lakhatatlanná vált. Mindkét sértett 8 napon belül gyógyuló égési sérüléseket szenvedett. 

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyészség a vádlott terhére, a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében, míg a vádlott és védője egyezően, elsődlegesen eltérő jogi minősítés, erős felindulásban elkövetett emberölés megállapítása miatt, másodlagosan enyhítés érdekében élt fellebbezéssel, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az immár jogerős ítélet szóbeli indokolása során Dr. Joó Attila tanácselnök kiemelte, hogy a törvényszék által elsőfokon megállapított tényállást – a másodfokú bíróság kisebb kiegészítéseivel és helyesbítéseivel - megalapozottnak találta. A másodfokú eljárás során kiegészített és a büntetés kiszabása körében értékelt súlyosító és enyhítő körülményekre, valamint jelen ügy tárgyát képező bűncselekmény elkövetésének összes körülményére figyelemmel az ítélőtábla a törvényszék által törvényi minimumban kiszabott szabadságvesztés tartamát eltúlzottan enyhének találta, a büntetés célját, vagyis, a generális és speciális prevenció érvényesülését, csak a 15 évben meghatározott középmértékhez jobban közelítő tartamban – de az alatt – 11 év 6 hónapban megállapítva tartotta biztosítottnak.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Eljáró bíróság: